I EU potvrdila da izvozimo oružje u Saudijsku Arabijiu, a ministarstvo šuti

Foto: Twitter

NOVI izvještaj Europske Unije otkrio je vrijednost kontroverznog i tajnovitog izvoza oružja iz Hrvatske u Saudijsku Arabiju, koja ga rutinski prosljeđuje sirijskim pobunjenicima - čak 101 milijun $.

>>BIRN: Hrvatska zarađuje milijune eura na ratu u Siriji

>>Ministarstvo gospodarstva: Lani nije izdana ni jedna dozvola za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju

Kako izvještava Balkan Insight, hrvatsko Ministarstvo gospodarstva odobrilo je ovaj izvoz u 2015. prema godišnjem izvještaju o izvozu oružja Europske unije, koji još uvijek nije formalno objavljen, ali je predstavljen ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU.

To uključuje streljivo u vrijednosti od 87 milijuna eura , oružje u vrijednosti od 5 milijuna eura, dijelove oružja u vrijednosti od tri milijuna eura i zaštitnu opremu u vrijednosti od 6 milijuna eura.

Prvi formalnom objavljeni podaci o izvozu oružja Saudijskoj Arabiji

Ovaj je izvještaj značajan jer je u njemu prvi put formalno objavljeno odredište izvoza oružja koje je Ministarstvo gospodarstva odobrilo 2015. Naime, hrvatski službeni izvještaj za navedenu godinu, kao i za 2014. i 2013., ne uključuje podatke o odredištu. 

Razlog za umanjenu transparentnost hrvatskih izvještaja je sporno tumačenje novog zakona o zaštiti osobnih podataka, piše Lawrence Marzouk za Balkan Insight.

Novi podaci mogu se protumačiti kao potvrda izvještaja Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN), koja vodi stranicu Balkan Insight, koji je objavljen prošlog mjeseca. Prema njemu, u 2016. je izvezeno oružje i streljivo u vrijednosti od čak 78 milijuna eura iz Hrvatske u Saudijsku Arabiju, što predstavlja rekordni iznos.

 

 

Streljivo iz bivše Jugoslavije

Velika većina tog izvoza, 73 milijuna eura, otpada na zalihe streljiva preostalog iz bivše Jugoslavije i Domovinskog rata.Budući da Saudijska Arabija ima jednu od najmodernije opremljenih vojski na svijetu, strahuje se da je ta zemlja proslijedila ili će proslijediti vojnu opremu sirijskim pobunjenicima. 

Naime, i Zajednička stajališta Europske unije i Sporazum o trgovini oružjem obvezuje države da poduzmu mjere kojima bi se izbjeglo prosljeđivanje oružja trećoj strani, pogotovo u ratnim zonama. Hrvatska je potpisnica obaju dokumenata.

Ministarstvo gospodarstva tvrdi da poštuje međunarodne obveze te da je izvoz iz 2016. proveden na temelju licenci izdanih prethodne godine (2015.), ali odbija objaviti daljnje informacije.

Ministarstvo odbija komentirati izvješće EU

Nakon objave izvještaja BIRN-a, ministarstvo je izdalo dodatno priopćenje za HRT u kojem procjenjuje vrijednost izvoza u Saudijsku Arabiju 2016. na samo 7.5 milijuna eura.

Novi izvještaj EU ne iznosi vrijednost izvoza za 2016., ali potvrđuje da je Saudijska Arabija imala dovoljno licenci preostalih iz 2015. da bi uvezla oružje i opremu u vrijednosti od 78 milijuna eura, kao što je izvijestio BIRN.

 Naime, od licenci za izvoz u vrijednosti od 101 milijun eura izdanih 2015., samo 4 milijuna eura vrijednosti zaista je izvezeno te godine, što ostavlja 97 milijuna eura vrijednosti za potencijalni izvoz prošle godine.

Ministarstvo gospodarstva također je priopćilo da neće objavljivati nove podatke vezane za izvještaj EU jer trenutno radi na vlastitom izvještaju za 2016. 

Pročitajte više