Hrvatska kandidatura predstavljena u Sarajevu

PODNOŠENJE zahtjeva Republike Hrvatske za primanje u članstvo Europske unije predstavljeno je u Sarajevu članovima diplomatskog zbora akreditiranim u toj zemlji, bosanskohercegovačkim medijima i predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na primanju u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu veleposlanik Josip Vrbošić iznio je najvažnije pokazatelje o sadašnjem stanju u Hrvatskoj i motivima za podnošenje kandidature a sudionici promocije imali su prigodu pogledati i CD rom ´RE-member Croatia´.

Veleposlanik Vrbošić kazao je ovom prigodom kako ogroman dio hrvatske javnosti podupire podnošenje kandidature istaknuvši kako iza takve odluke Vlade stoji i puni konsenzus svih hrvatskih političkih stranaka potvrđen posebnom rezolucijom Hrvatskog Sabora od 12. prosinca 2002. godine.

´Vlada želi započeti pregovore o pristupu 2004. godine i odlučna je do kraja 2006. izvršiti sve obveze koje proistječu iz članstva u EU kako bi time bila u potpunosti kvalificirana za njega´, kazao je Vrbošić.

Hrvatski je veleposlanik podsjetio kako je do sada ispunjeno 58 posto obveza koje proistječu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kao iznimno važna postignuća on je naveo Ustavni zakon o manjinama usvojen u prosincu prošle godine, Zakon o Hrvatskoj radio-televiziji, jasno izraženu odlučnost Vlade da surađuje s Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te započetu reformu pravosuđa.

Uz to valja uvažavati kako je makroekonomska stabilnost važan segment kandidature, kazao je hrvatski veleposlanik, navodeći kako je hrvatski bruto-društveni proizvod od 5.140 eura po glavi stanovnika znatno viši od regionalnog prosjeka koji iznosi 2026 eura.

Rezultati postignuti na planu povratka izbjeglica najsveobuhvatniji i najočevidniji su u Hrvatskoj od svih zemalja regije, drži Vrbošić, ilustrirajući to činjenicom kako se do sada vratilo gotovo 100 tisuća izbjeglica a za istu namjenu ove godine Vlada će osigurati 307 milijuna eura.

Uz harmoniziranje unutarnjeg zakonodavstva Hrvatske s onim u EU, veleposlanik Vrbošić posebice je istaknuo odlučnost za jačanjem regionalne suradnje uz puno poštivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemalja-susjeda.

On je dodao kako bi članstvo Hrvatske u EU bilo važnom porukom zemljama u regiji a posebice BiH. ´Očekujemo kako će naše članstvo biti procjenjivano na bazi individualnog pristupa i uvjereni smo kako možemo ispuniti sve postavljene kriterije´, kazao je Vrbošić. On je ujedno izrazio zahvalnost hrvatske Vlade Grčkoj kao trenutačnoj predsjedateljici EU zbog njezina posebnog zalaganja za brže približavanje zemalja jugoistočne Europe europskim integracijama.

Pročitajte više