Hrvatska kupuje nove uređaje koji uništavaju tumore, vrijede 55 milijuna eura

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska kupuje 21 novi linearni akcelerator, prenosi Dnevnik Nove TV. To su uređaji koji pomoću X-zraka visoke energije precizno uništavaju tumore. Hrvatska trenutačno raspolaže s 15 takvih uređaja. Bolnica u Rijeci nabavlja tri uređaja, a po pet će ih stići u KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice. Četiri stižu u Split, tri u Osijek. Dobit će ga i opća bolnica u Zadru.

U Rijeci se gradi i novi bunker u kojem će biti smješten jedan od novih uređaja. "Bit će gotov do ljeta ove godine i tamo ćemo primiti prvi linearni akcelerator, a potom ćemo u postojeća dva stara bunkera izvršiti zamjenu starih linearnih akceleratora", objasnio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić.

"Vode računa o tome da se zdrava tkiva i okolni organi uz tumor maksimalno sačuvaju, a nove tehnologije koje dobivamo nam upravo to omogućavaju. Bolesnik to liječenje zapravo najčešće ne osjeća. Nema nekakvih velikih nuspojava u smislu mučnina", objasnio je dr. Dag Zahirović iz Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

"Prema predviđenoj dinamici i rokovima do kraja sljedeće godine će većina linearnih akceleratora, dakle, njih 21, od čega su četiri najkompleksnija i kompletnija uređaja koji dozvoljavaju i upotrebu radio kirurških metoda", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Prvi uređaj stiže u Zadar

Među prvima novi uređaj trebao bi dobiti Zadar, čiji su onkološki pacijenti na liječenje morali odlaziti u Split ili Zagreb. Jedna od njih je i Franka Dvorski koja je oboljela od raka dojke. "To je putovanje svaki dan sanitetom, nekad je dizanje ujutro u pet, nekad u šest, povratak kući oko ručka. Nekad je znalo biti nas do osam u sanitetu, u vozilu", ispričala je pacijentica iz Zadra.

U zadarskoj bolnici je izgrađen bunker za prihvat uređaja i dodatne opreme. "Bunker bolnice Zadar je u roh bau izdanju, ali će radovi krenuti za uređenje prostora kroz ovaj tjedan i početkom petog mjeseca mi smo spremni za prihvat linearnog akceleratora", ispričao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina.

Tijekom nabave akceleratora bilo je prigovora da se pogoduje jednom proizvođaču. Proces se otegao. Bilo je i žalbi, ali ih je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila. "Bilo je velikih problema, ja ću to iskreno reći, u procesu javne nabave. Međutim, kao uvijek u našem postupanju želimo biti krajnje transparentni, svjesni smo da je to i europski novac", dodao je Beroš.

Investicija je vrijedna više od 88 milijuna eura, od toga 55 milijuna ide na same linearne akceleratore. 

Pročitajte više