Hrvatska ne može u NATO dok ne uhvati Gotovinu

DOK JE general Ante Gotovina na slobodi Hrvatska neće biti pozvana u NATO, a BiH i Srbija i Crna Gora ne mogu u Partnerstvo za mir dok su Radovan Karadžić i Ratko Mladić na slobodi, saznaje Jutarnji list.

Premda na istanbulskom summitu neće biti službeno pozvana u NATO, Hrvatska može očekivati potporu političkim i vojnim reformama koje bi je 2007. mogle dovesti pred vrata Sjevernoatlanskog saveza. U vojnom smislu Hrvatska dobiva zadovoljavajuće ocijene, ali veliki problemi postoje na političko diplomatskoj razini. Naime, Hrvatska već duže vrijeme dobiva kritike State Departmenta.

Pohvale za reforme uz Hrvatsku dobit će Albanija i Makedonija, kao i poruku da su u Savezu gdje glavnu riječ vodi SAD, bilateralni odnosi s tom državom važniji od ocjena Carle del Ponte.

Hrvatski dužnosnici odlaze u Istanbul očekujući da čelnici NATO-a u završnom dokumentu jasno odrede dinamiku pristupa Hrvatske, odvojeno ili zajedno s Albanijom i Makedonijom, partnerima iz Akcijskog plana za članstvo.

Uz desetak bilateralnih susreta s čelnicima zemalja NATO-a, predsjednik Mesić bi se zajedno s makedonskim i albanskim kolegom trebao sastati s američkim predsjednikom Georgeom Bushom.

Hrvatsko izaslanstvo, u kojemu su i ministri vanjskih poslova Miomir Žužul i obrane Berislav Rončević, među četrdesetak je nacionalnih delegacija koje sudjeluju na 17. sastanku na vrhu NATO-a.

Čelnici 26-članog saveza i predstavnici zemalja kandidatkinja raspravljat će o širenju misije u Afganistanu, ulozi NATO-a u Iraku, jačanju međusobne suradnje, kraju misije u BiH, vojnoj transformaciji Saveza i mjerama za borbu protiv terorizma.

Zbog straha od mogućih terorističkih napada, dvodnevni summit će osiguravati jake policijske i vojne snage. Za sigurnost više od 5,000 gostiju brine 15-tak tisuća policajaca i vojnika uz najsuvremeniju tehničku opremu. Zrakoplovi AWACS kontroliraju nebo nad 15 milijunskim gradom, a najveći istanbulski trg Taksim i sve obližnje prometnice u gradskom središtu zatvorene su za promet.

Nekoliko dana uoči summita, Istanbul i tursku prijestolnicu Ankaru potreslo je nekoliko eksplozija, u kojima su četiri osobe poginule, a desetak ih je ozlijeđeno.

 

Pročitajte više