EK potvrdila, hrvatsko ministarstvo demantira: Hrvatska odustala od blokade Srbije?

Foto: FAH, 123rf

HRVATSKA JE dala pismenu suglasnost da se Srbiji otvori pregovaračko poglavlje 23 u pregovorima s EUropskom unijom, neslužbeno doznaje RTS.

Tanjug navodi da službene potvrde ove informacije nema, ali su novinari dobili poziv za briefing kod Johannesa Hahna, koji će, kako je navedeno, dati "pregled situacije povodom pristupnih pregovora Srbije".

U Europskoj komisiji su Tanjugu rekli da će Hahn "imati dobru vijest za Srbiju".

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Europske unije koja nije bila suglasna da se to poglavlje otvori sljedećeg mjeseca.

EK potvrdila

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn potvrdio je da je sinoć postignut dogovor prema kojemu će Hrvatska dati zeleno svjetlo za napredak Srbije prema otvaranju poglavlja 23.

"Pronašli smo rješenje i formalnu odluku očekujem sljedeći tjedan na sastanku u Vijeću EU-a", rekao je Hahn na brifingu s novinarima na koji nisu pozvani novinari iz Hrvatske.

MVEP demantira

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova demantiralo je u četvrtak srbijanske medije koji su objavili da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 u pregovorima sa Europskom unijom, priopćivši da se radi o propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti.

"Riječ je o čistoj propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti", doznaje se u MVEP-u.

Pročitajte više