Hrvatska pošta izdat će 22. ožujka četiri nove prigodne poštanske marke

Hrvatske pošte (HP) u suradnji sa Svjetskim fondom za očuvanje prirode (World Wide Fund for Nature WWF) izdat će 22. ožujka četiri prigodne poštanske marke s motivom čaplje dangube, a nominalna vrijednost svake marke bit će pet kuna. L

Autor crteža je akademski slikar Zlatko Keser, svaka marka je tiskana u nakladi od 300.000 komada u Čakovcu u tiskari Zrinski, a na markama je otisnut znak pande - logotip WWF-a uz suglasnost registriranoga vlasnika zaštićenoga znaka, izvijestila je danas Hrvatska pošta.

Uz marke, u prodaji će biti i prigodna omotnica prvoga dana (FDC) te prigodne omotnice, a prigodni žig prvoga dana bit će u uporabi 22. i 23. ožujka u poštanskome uredu 10101 u Jurišićevoj 13 u Zagrebu.

Čaplja danguba ptica je vodarica ili močvarica. Pripada hrvatskoj ornitofauni i selica je koja u naše krajeve stiže krajem ožujka, a napušta ih u kolovozu ili rujnu, pa i kasnije. Poznate kolonije te čaplje nalaze se u Kopačkome ritu, Krapje dolu i Jelas polju.

U Hrvatskoj je čaplja danguba zaštićena Zakonom o zaštiti prirode iz 2003. i Pravilnikom o zaštiti pojedinih vrsta ptica iz 1995.

Podrobnije informacije o novim markama nalaze se na web stranicama HP-a : www.posta.hr.

(Hina) xip ymć

Pročitajte više