Hrvatska udruga nakladnika: Kako Ministarstvo kulture otkupljuje knjige?

Umjesto da novce kojima otkupljuje knjige uloži u infrastrukturu i tako popravi prodajnu mrežu, otkupom knjiga po visokoj prodajnoj cijeni Ministarstvo kulture spašava propale tvrtke, izajvio je tajnik Hrvatske udruge nakladnika Eduard Hemar na konferenciji za novinare u povodu danas otvorenog proljetnog sajma knjiga na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

U Ministarstvu kulture postoji sukob interesa jer od sedam članova vijeća koji odlučuju o novcu poreznih obveznika, sjedi pet iz jedne udruge, ustvrdio je Hemar i naveo kako i u Zajednici nakladnika i knjižara postoji sukob interesa između onih koji knjigu proizvode i trgovaca.

U Ministarstvu kulture nestaju milijuni kuna, a za to nitko ne odgovara, ustvrdio je predsjednik Hrvatske udruge nakladnika Ivan Rast. Naveo je kako je Ministarstvo kulture samo za otkup životopisa Rade Šerbedžije, koji je, kako je rekao "podupirao četničku agresiju na Hrvatsku dalo 70 tisuća kuna".

Šerbedžija je dobio novce zahvaljujući uredniku nakladničke kuće koja mu je objavila knjigu, objasnio je Rast i dodao kako taj urednik istodobno sjedi u komisiji Ministarstva koja određuje komu će se knjige otkupiti, a komu ne.

Naveo je kako za knjige s temama iz Domovinskoga rata u Ministarstvu kulture nemaju razumijevanja.

Zbog katastrofalnoga stanja u hrvatskom nakladništvu prisiljeni smo knjige prodavati na ulici, rekao je Hemar dodavši kako je proljetni sajam otvoren na dvadeset prodajnih štandova na kojima knjige nudi dvadesetak nakladnika.

Sajam traje od 1. do 7. travnja.

(Hina) xmk ysšh

Pročitajte više