Hrvatska vlada u Afriku šalje dva milijuna kuna humanitarne pomoći

UNATOČ krizi koja se odvija na "domaćem terenu", hrvatska vlada je danas odlučila izdvojiti ukupno milijun i 250 tisuća kuna za pružanje humanitarne pomoći stanovnicima pogođenim sušom na rogu Afrike, te još 750 tisuća kuna u hrani i lijekovima za stanovnike Libije.

Vlada je s pozicije proračunske zalihe milijun kuna odobrila Hrvatskom Caritasu, namijenjenih gladnima na istoku Afrike, dok je 250 tisuća kuna hrvatskom uredu Unicefa za pomoć afričkoj djeci odobreno s proračunske pozicije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Tri i pol milijuna afričke djece u krajnje dramatičnoj situaciji


"Ova odluka pokazuje Hrvatsku u pravom svjetlu. Pokazali smo da vodimo računa o onima koji imaju teškoće da uopće prežive", poručio je ministar Jandroković.

Njegovo ministarstvo je predložilo i slanje humanitarne pošiljke s osnovnim prehrambenim proizvodima i lijekovima za stanovnike Libije, u iznosu od 750 tisuća kuna, što je vlada također prihvatila.

Pomoć i za razvojačene branitelje


Vlada je donijela i odluku o otpisu dospjelih i nedospjelih potraživanja prema 536 razvojačenih pripadnika HV-a, odnosno korisnika kredita po programu zapošljavanja razvojačenih hrvatskih branitelja, i to u iznosu od 59,1 milijun kuna.

Ministar branitelja Tomislav Ivić rekao je da je riječ o braniteljima s poteškoćama u otplati kredita, izazvanih smrću, bolešću ili teškom socijalnom situacijom.

Pročitajte više