"Hrvatska vojska je bila izmanipulirana u etničko čišćenje"

VLADIMIR GOJANOVIĆ, haški svjedok optužbe protiv Ante Gotovine, izjavio je kako je u Oluji "Hrvatska vojska bila izmanipulirana u etničko čišćenje".

Gojanović, koji vodi Udrugu razvojačenih branitelja Domovinskog rata (URBDR), i koji je zbog svog svjedočenja pod paskom sigurnosnih službi, te je izjave dao tijekom današnje HRT-ove emisije Nedjeljom u 2.

Prema Gojanovićevom mišljenju, Oluja je predstavljala etničko čišćenje, odnosno predstavljala dio plana Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića o razmjeni stanovništva. Za Gojanovića odgovornost za zločine snosi hrvatski državni vrh, a prije svega Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti koje je opisao kao "neustavno tijelo". Gojanović pretpostavlja da bi zbog svog svjedočanstva i svojih stavova mogao imati problema zbog nekih moćnika iz tog vremena, a izrijekom je spomenuo bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka.

Gojanović je za sebe rekao da je "savjesni domoljub", a gostovanje u HRT-ovoj emisiji je objasnio željom da javnost čuje njegovu stranu priče, s obzirom da je bio izlagan "medijskom linču". Tu je posebno apostrofirao Novu TV.

Iako tvrdi da nije imao prijetnje, te da je od građana u Šibeniku primao javne čestitke zbog svog postupka, Stankoviću je ipak priznao da je zbog incidentne situacije morao napustiti predavanje u Vodicama gdje pohađa upravno-pravni studij na tamošnjoj Višoj školi.

Gojanović tvrdi da se odlučio za javno svjedočenje, odnosno odbio biti zaštićeni svjedok, nakon što se o svemu raspravljalo u URBDR, gdje je zaključeno kako on kao njen čelnik i javna ličnost mora ipak stati iza svojih riječi.

Haško svjedočenje je obrazložio potrebom da Hrvatska postane "normalna demokratska zemlja", jer je u razgovoru sa stranim diplomatima stekao dojam kako se zbog zataškavanja i ignoriranja zločina Hrvatska gleda kao "fašistička država". Upravo suočavanjem s mračnim stranama svoje prošlosti Hrvatska će dokazati kako uistinu nije fašistička zemlja, smatra Gojanović.

Osim svog haškog svjedočenja, Gojanović je govorio i o projektu Istinom u budućnost, u nastojanju da se spoje veteranske organizacije iz nekad zaraćenih država bivše Jugoslavije te da zajedno rade na pronalaženju povijesne istine i tako omoguće da se djeca i unuci veterana više nikada ne bi, poput njihovih očeva i djedova, gledali preko nišana.

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića o načinu na koji je vratio kredit za samozapošljavanje, Vladimir Gojanović nije dao precizan odgovor, osim da se "samozaposlio" dobivši posao u Vodovodu. Za dalja objašnjenja te situacije nije bilo vremena, s obzirom da je emisija došla do svog kraja.

R.R.

Pročitajte više