hrvatski liječnički zbor sudjelovat će u organizaciji općeg sabora liječnika

Na današnjoj skupštini Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ) podržan je prijedlog Hrvatskoga liječničkog sindikata (HLS), a Zbor je ovlastio svoja tijela da s ostalim liječničkim udrugama organiziraju opći sabor svih hrvatskih liječnika.

Na skupštini je zaključeno da je dostojanstvo i vrednovanje liječničke struke ugroženije nego ikad, pa je HLS dobio potporu u nastojanju da se ostvare bolji radni uvjeti i poboljša status liječnika.

Izaslanici 111. godišnje skupštine HLS-a, raspravljajući o trenutačnome stanju u zdravstvu, istaknuli su kako nisu zadovoljni radom Vlade jer ona dovoljno ne vrednuje niti prepoznaje liječničku struku.

Ukidaju se odjeli, dežurstva ili pripravnost, a odbijene su i mnogobrojne primjedbe struke na predložene zakone o zdravstvu, upozorio je predsjednik HLZ-a Dubravko Orlić.

Govoreći o štrajku liječnika, istaknuo je kako će vrijeme pokazati tko nije znao ili želio slušati glas liječnika i stomatologa.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić je rekao da se Sindikat priprema za pravne postupke kojima će nastojati osporiti Vladinu odluku kojom je liječnicima u štrajku uvedena radna obveza.

´Vlada je nakon četiri tjedna štrajka nedemokratski uvela radnu obvezu. Sindikat će je poštivati, ali njegovi zahtjevi ostaju isti´, rekao je Babić.

Sindikat traži da se potpiše strukovni kolektivni ugovor, zaštite stečena prava, te da se osnovna plaća liječnika s položenim državnim ispitom poveća na dvije prosječne hrvatske plaće, to jest da bude oko 7000 kuna, a da plaća liječnika specijalista bude oko 9000 kuna, ili dvije i pol prosječne plaće.

Nazočne na skupštini HLZ-a pozdravili su predstavnici Vlade, Ministarstva zdravstva i Gradskog poglavarstva.

Pročitajte više