Hrvatski pilot objasnio kako je Josip Briški učinio Afganistan boljim mjestom

Foto: EPA

STJEPAN Bedić, hrvatski pilot koji je u prošlosti povremeno letio i na području Afganistana, na Facebooku je komentirao smrt hrvatskog vojnika u ovoj ratom opustjeloj zemlji.

>> Hvala ti Josipe, počivao u miru. Bio si častan vojnik na časnoj misiji

Briški je, podsjetimo, poginuo u talibanskom napadu u Afganistanu prije dva dana. Ranjena su još dvojica hrvatskih vojnika.

Briški je stradao nakon što se u njihovo vozilo u Kabulu zabio bombaš samoubojica.

U hrvatskoj javnosti poteglo se pitanje opravdanosti odlaska hrvatskih vojnika na međunarodne misije.

Bedić u svom statusu objašnjava koliko je zapravo značajan doprinos Hrvatske i drugih zemalja u osiguravanju mira u Afganistanu. To ne ide lako, no, kako naglašava Bedić, u posljednjih 15-ak godina postignuto je jako puno stvari.

"Josip Briški itekako je ostavio trag. Nekim tamo dalekim mamama, bebama, djeci u školama"

A to se postiglo upravo zahvaljujući Josipu Briškom, odnosno stranim vojnicima koji u sklopu UN-ovih misija pokušavaju osigurati red u ratom i ekstremizmom uništenoj zemlji.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Skupnik Josip Briški poginuo je na dužnosti u Afganistanu.

I sam znam kolika je to tragedija za njegovu obitelj i najdraže.

Ovo pokušavam napisati bez ulaženja u politiku, nego kao izraz zahvalnosti za sve pozitivno čemu je i on pridonio svojom žrtvom. Znam da je Afganistan daleko i da nas se na mnoge načine ne tiče, ali neke tamo djevojčice idu u školu zahvaljujući njemu i njegovim suborcima.

Točnije, od 2002., kada je bilo zabranjeno djevojčicama ići u školu, sada ih ide preko 2 milijuna. Dječaka je 2002. išlo 1,5 milijuna, danas ih ide 4,5 milijuna. U osnovnu školu.
2 milijuna djevojčica i 3 milijuna dječaka je dobilo priliku učiti čitati i pisati pa na dalje, zahvaljujući, između ostalog, i skupniku Josipu Briškom.

28% žena u afganistanskom parlamentu također može zahvaliti za tu priliku, između ostalog i skupniku Josipu Briškom. Inače, u Hrvatskoj je 19% žena u saboru, u SAD-u 20%, a u EU 31%.

Školovano je 4.600 babica. 2002. je smrtnost žena pri porođaju bila 1.200 na svakih 100.000 žena. Sada je 327 na 100.000 žena.

Smrtnost djece je pala s 257 mrtvorođenih na 1.000 djece 2001. na 50 mrtvorođenih danas. Tisuće žena mogu zahvaliti i skupniku Josipu Briškom što imaju kakvu takvu stručnu pomoć i podršku prilikom rađanja. I da ne umre svaka četvrta beba pri porođaju, nego svaka dvadeseta. Afganistan je postao regionalna sila po tom pitanju.

S nule, otvoreno je 75 TV kanala, 175 radio stanica i 6 mobilnih mreža. Milijuni ljudi su dobili pristup informacijama, Wikipediji, zahvaljujući i skupniku Josipu Briškom.

Očekivano trajanje života poraslo je s 43 na 64 godine.

Školovano je 17.000 zdravstvenih radnika i osnovano 500 zdravstvenih ustanova.

BDP je porastao s 2 milijarde na skoro 20 milijardi dolara.

Zašto ovo pišem? Ne da započnem svađu, nego da pokažem da je skupnik Josip Briški itekako ostavio trag. Nekim tamo dalekim mamama, bebama, djeci u školama. Hvala mu za tu nesebičnost", piše Bedić.

Pročitajte više