Hrvatski pjesnik Suško u užem izboru za britansku nagradu za poeziju

HRVATSKI pjesnik Mario Suško ušao je u najuži izbor ovogodišnje britanske nagrade "Forward Poetry Prize", objavila je danas nakladna kuća Meandar iz Zagreba. Pjesmom "Conversation" objavljenom u engleskom časopisu "Dream Catcher", Suško je nominiran u kategoriji za najbolju pojedinačnu pjesmu.

U pogovoru posljednjoj knjizi rečeno je da stvaralačko razdoblje M. Suška traje gotovo četiri desetljeća te da je kroz njega ostvario upravo impresivan opus. Priznat kao zagovornik avangardnih tendencija u matičnoj sredini, možda nikad dosad nije u cijelosti vrednovan i shvaćen, a pritom je određenu ulogu odigrala i neobična linija njegova življenja i višestruka pripadnost njegova djelovanja.

Naime, Suško je neosporno hrvatski pjesnik, ali djelatan pretežno izvan užega nacionalnog prostora, kaže se.

Suško je također stvaralac iz bosansko-hercegovačkog ambijenta, koji je ostavio nemalog civilizacijskog traga u Sarajevu, gdje je proživio mnoga važna desetljeća.

Konačno, Suško je duboko i već kontinuirano vezan za Sjedinjene Američke Države, gdje je uhvatio i kreativni priključak na žive tokove poetskog rada, kaže se u posljednjoj Suškovoj zbirci u Meandru.

Suško je rođen u Sarajevu 17. prosinca 1941. U rodnom gradu diplomirao je anglistiku, a poslijediplomski studij pohađa u Zagrebu. Uz prekide kao stipendist različitih fondacija živi u SAD-u do 1977. (godine 1973. doktorira), a od tada do 1992. živi u Sarajevu gdje radi na Sveučilištu. Od 1993. ponovo živi u SAD.

Dobitnik je niza prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada.

Objavio je 61 knjigu od čega je preveo i uredio niz antologija, te oko 20 autorskih zbirki od 1965. do 2003., od čega sedam u Sarajevu, šest u Zagrebu, dvije u Rijeci, po jednu u Tuzli i Ljubljani i tri su SAD.

(Hina) xiluc yaz

Pročitajte više