Hrvatski policajci u punopravnom članstvu IPA-e

Hrvatski policajci primljeni su u punopravno članstvo međunarodne policijske udruge International police association (IPA) koja u 60tak zemalja okuplja oko 360 tisuća policajaca, doznaje se u MUPu.

Ravnatelj policije Ranko Ostojić prijem hrvatskih sekcija u IPA smatra priznanjem hrvatskoj policiji, ali i cijeloj državi.

U punopravno članstvo hrvatska policija je primljena općom suglasnošću svih država članica na Kongresu udruge koji je prošlog tjedna održan u Trondheimu u Norveškoj, a na kojoj je bio i Ostojić.

Na kongresu je sudjelovalo 65 zemalja od kojih su 54 u punopravnom članstvu.

Od tri države koje su bile kandidati za prijem u punopravno članstvo na Kongresu primljena je samo Hrvatska. Preduvjet za punopravno članstvo je da se nitko tome ne protivi, odnosno da odluka bude jednoglasna.

Osim što nije stavljena ni jedna primjedba na prijem, hrvatska sekcija IPA-e uživala je, po Ostojićevim riječima, veliku podršku sekcija iz Slovenije, Italije i Njemačke.

Dio hrvatski policajaca kroz sekcije iz Slovenije i Italije već bio učlanjen u IPA-u.

Hrvatske sekcije su na Kongresu predstavljali Oliver Grbić i Tomislav Dizdar, predsjednik i zamjenik predsjednika Primorsko-goranske sekcije koja je jedna od prvih osnovanih u Hrvatskoj.

Od 1996. kada su počele pripreme za osnivanje sekcija IPA-e u Hrvatskoj u njima se okupilo oko 3.600 policajaca ili oko 1,5 posto od ukupno dvadesetak tisuća policija.

IPA je osnovana 1950. a svrha joj je njegovati prijateljske odnose i međusobnu pomoć između službujućih policajaca u zemlji i inozemstvu, olakšati razmjenu iskustava na policijskom području i podupirati međunarodnu policijsku suradnju, pozitivno utjecati na odnose između policajaca i građana.

Pročitajte više