Hrvatski sabor donio Zakon o zaštiti potrošača

HRVATSKI sabor je danas donio Zakon o zaštiti potrošača, čijim usvajanjem i dalje ostaje pretplata za struju i telefon, odnosno na usluge HEP-a i HT-a.

Prihvaćeni su amandmani po kojima se potrošačima u trgovačkim lancima više neće moći naplaćivati reklamne vrećice ili torbe, te amandman po kome u javne usluge ulazi cijela telekomunikacijska mreža, uključujući i mobilnu telefoniju.

Uz usluge struje, vode, plina, te komunalnih usluga, u javne će usluge po ovom zakonu ući i poštanske usluge.

Gotovo polovica tih promjena izravno je pogodna za korisnike. Tako se, primjerice, pri utvrđivanju prihoda poljoprivrednika u prihode ne bi ubrajale državne potpore, osim dohodovne potpore; pri ostvarivanju osobne invalidnine korisnicima se u prihod ne bi uračunavala alimentacija i obiteljska mirovina; doplatak za pomoć i njegu, neovisno o prihodu, mogle bi dobiti i slijepe, gluhe i gluho-slijepe osobe.

Promjene, što ih u zakonu predlaže Vlada, trebale bi osigurati jednostavniji postupak dobivanja pomoći za uzdržavanje radno sposobnim nezaposlenim osobama, omogućiti zbrinavanje odraslih osoba kojima je potrebna dugotrajna stacionarna skrb itd.

U Saboru je, nakon podnevne, određena još jedna, jednosatna stanka, zbog nedostatka kvoruma.

U sabornici, naime, nema zastupnika HDZ-a i HSP-a, a nedostaju i mnogi zastupnici vladajuće koalicije, pa je potpredsjednik Sabora Mato Arlović najavio da će, ne uspije li u stanci sakupiti kvorum, o raspravljenim zakonima glasovati sutra, nakon svečane sjednice u povodu Dana Hrvatskog sabora.

Pročitajte više