Hrvatski telekom: Prihodi u devet mjeseci 5,2 milijarde kuna, zarada 730 milijuna

Foto: Hrvatski telekom

PRVIH devet mjeseci tekuće godine u Hrvatskom Telekomu obilježio je rast svih ključnih financijskih pokazatelja.

Prihodi HT-a u prvih devet mjeseci rasli su 1 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 5,19 milijardi kuna. Nastavljen je i rast operativne dobiti (EBITDA prije jednokratnih stavki) na 2,1 milijardu kuna odnosno povećanje od 1,5 % u odnosu na prošlu godinu.

Zadržana je i visoka EBITDA marža od 40,1 %, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je iznosila 39,9 %. Neto dobit u prvih devet mjeseci 2015. godine iznosi 730 milijuna kuna i veća je u odnosu na prošlu godinu za 2 %, priopćili su iz HT-a.

"Iza nas je vrlo uspješan treći kvartal kojeg su obilježili i rast prihoda i rast profitabilnosti. Iznimno smo ponosni jer smo nakon šest godina uspjeli napraviti zaokret u poslovnim rezultatima, stabilizirani su svi ključni financijski pokazatelji te je dodatno potvrđen pozitivan trend iz prve polovice godine. I dalje smo usmjereni na povećanje investicija za razvoj infrastrukture, što nam omogućuje ponudu inovativnih proizvoda te najkvalitetnijih i najbržih usluga na hrvatskom tržištu. Uspješan završetak IP transformacije koji Hrvatski Telekom smješta u sam vrh europskih telekoma još je jedna potvrda naše pozicije apsolutnog tehnološkog lidera na hrvatskom tržištu.", rekao je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

Povećane investicije usmjerene na razvoj infrastrukture za brzi pristup internetu

Uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja, 2015. godinu u Hrvatskom Telekomu obilježio je rast investicija. Ulaganja su u prvih devet mjeseci povećana za 18 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Do kraja godine HT će investirati više od milijardu i 300 milijuna kuna što je za 25 % više u odnosu na 2014. godinu.

Tri ključna područja u koja su usmjerene investicije Hrvatskog Telekoma u prvih devet mjeseci 2015. godine su razvoj mobilne i fiksne infrastrukture, povećanje kapaciteta za širokopojasni pristup internetu te završetak IP transformacije.

U prvih devet mjeseci ostvarena je pokrivenost 4G mrežom za 59 % populacije. Investicije u proširivanje pokrivenosti 4G mrežom nastavljaju se i dalje, a plan je da će do kraja godine pokrivenost 4G pokretnom mrežom s brzinama do 150Mbit/s premašiti 60 % populacije.

Investicije su nastavljene i u nepokretnoj mreži, gdje je omogućen optički pristup za 135.881 kućanstava. Do kraja godine, u nepokretnoj mreži omogućit će se širokopojasni pristup brzinama s minimalno 30 Mbp/s za 50 % kućanstava.

Završava IP transformacija: HT postaje treći telekom operator u EU koji će sve svoje korisnike i usluge prebaciti u all-IP okruženje

U narednih mjesec dana planira se da će u potpunosti biti završen opsežan proces IP transformacije – modernizacije fiksne telekomunikacijske mreže, u sklopu koje će fiksni telefonski priključci svih korisnika biti migrirani na IP (Internet protokol) tehnologiju. Do sada je migrirano 1.125.969 korisnika odnosno 98 %. U projekt IP transformacije u proteklih 5 godina HT je uložio preko 400 milijuna kuna.

Pročitajte više