Hrvatski zastupnici, pokušajte živjeti na minimalcu!

NAKON što je samo jedan od četiri češka zastupnika uspio preživjeti na minimalcu mjesec dana, Česi su pozvali i hrvatske zastupnike da pokušaju mjesec dana živjeti na minimalcu, piše Globus.

Češki Radio Impuls predložio je češkim političarima da pokušaju mjesec dana živjeti na minimalcu kako bi shvatili kako žive "obični" ljudi. Četvorica njih prihvatili su izazov, piše Globus.

Petr Bratsky, Zdenek Bart, Stanislav Kreček i Michaela Šojdrova pokušali su živjeti sa 6700 čeških kruna (oko 1600 kuna), što je otprilike desetina njihove mjesečne plaće.

Čitav mjesec izdržao je jedino Bratsky koji je zbog toga postao jedan od najomiljenijih čeških političara. Šojdrova je nakon tri tjedna ostala bez novaca, Bart je na kraju odustao jer mu je došao na naplatu račun za mobitel koji nije imao s čim platiti, a nije platio niti televizijsku pretplatu. Krečeka je najviše frustriralo to što si nije mogao priuštiti večeru u finom restoranu, a s tom plaćom nije si mogao plaćati stan.

Bratsky je mjesec počeo tako što je prvo platio sve potrebne račune i poreze, te mu je ostalo 3900 kruna (oko 1000 kuna) za čitav mjesec. Problemi su nastali već prvog dana jer je Bratsky s obitelji bio na skijanju, kojeg je uplatio ranije. Kako bi što više uštedio otkazao je svoj polupansion, i nije se vozio žičarom, već se penjao pješice na vrh.

Novinari su cijelo vrijeme bili uz Bratskyog kao bi pratili na što sve troši novce. Odrekao se svog automobila, za obitelj je spremao "šnicle" od kruha i salame, obilazio je second hand shoppove, a u supermarketu u kojem inače ne kupuje morao je kupiti najjeftinije proizvode koji su mu trebali. Posljednjeg dana natjecanja ostalo mu je još 88 kruna.

Zdenek Bartek koji je skoro uspio u naumu da proživi mjesec dana na minimalcu rekao je kako mu je jako teško palo to što je morao piti najjeftinije češko pivo, te nije mogao odlaziti u gostionice u koje inače odlazi.

Upravo je Bartek poručio hrvatskim parlamentarcima neka se i sami okušaju u ovakvom eksperimentu, jer bi onda možda drukčije gledali na svijet oko sebe, piše Globus. Prema njemu poslovica "Sit gladnom ne vjeruje" pokazala se točnom.

Pročitajte više