Hrvatsko-njemačka suradnja na Wagnerovom majstorskom djelu "Tristan i Izolda"

NAKON gotovo devedesetogodišnje stanke, operni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta 12. veljače 2005. premijerno izvodi majstorsko djelo Richarda Wagnera "Tristan i Izolde“ na njemačkom jeziku pod umjetničkim ravnanjem intendanta HNK, Mladena Tarbuka te uz stručnu i umjetničku asistenciju njemačkih umjetnika Jochena Zoerner-Erba (režija), Kraft-Eike Wrede (dramaturgija) Gerd Friedrich (scenografija i kostimografija).

Wagnerova opera "Tristan i Izolda" u Hrvatskoj je zadnji put scenski izvođena godine 1917. Godine 1935. djelo je izvedeno u koncertnoj izvedbi. Izvedba, čija je premijera 12. veljače 2005., moći će se vidjeti pet puta, te se nadovezuje na tradiciju izvedbi Wagnerovih djela u zagrebačkoj operi koja seže od 1893. godine. Premijera, za koju je Goethe-institut u Zagrebu priredio bogat popratni program s filmovima, čitanjima i razgovorima, a na koju će doći i petnaestak novinara, među ostalim i iz Njemačke, nedvojbeno pripada vrhuncima ovogodišnje hrvatske kulturne scene.

Premijera je ujedno i povod osnivanju hrvatskog društva "Richard Wagner“ koje je održano 28. siječnja 2005. u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ono je time postalo dijelom međunarodne mreže društava Richarda Wagnera koja okupljaju ukupno 37 tisuća članova u 137 zemalja. Članovi novoosnovanog hrvatskog društva "Richard Wagner“, među njima mnoge poznate ličnosti kulturnog života u Hrvatskoj, izabrali su za predsjednicu društva prof. Dunju Vejzović, jednu od u svijetu najpoznatijih interpretatorica Wagnera. Njemački veleposlanik u Hrvatskoj, Jürgen A.R. Staks, i njegova supruga, Monika Staks, članovi su hrvatskog društva "Richard Wagner".

Pročitajte više