HSLS povlači interpelaciju, ako se gotovininim odvjetnicima dostavi dokumentacija

POTPREDSJEDNIK HSLS-a Joško Kontić pozvao je Vladu da u srijedu dostavi odvjetničkom timu generala Ante Gotovine svu dokumentaciju za njegovu obranu, nakon čega bi HSLS kao podnositelj interpelacije sugerirao njezinim potpisnicima, da odustanu od tog zahtjeva.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Kontić je ustvrdio da ni jedan stav pedesetorice saborskih zastupnika, koji su potpisali zahtjev za interpelacijom, nije u suprotnosti s inicijativom predsjednika Republike Stjepana Mesića, koja ide u smjeru da se optužnica protiv Gotovine izmijeni ili povuče.

"Nije dobro da Vlada istodobno, preko predstojnika Vladina Ureda za odnose s Haagom, Frane Krnića, izražava skepsu prema Predsjednikovoj inicijativi", rekao je Kontić, podsjetivši na Krnićevu izjavu, po kojoj "najnoviji slijed događaja ništa ne mijenja".

Kontić smatra da je to potpuno netočno, i da se, kako je rekao, došlo do trenutka kada Haag optužnicu protiv Gotovine treba povući.

Također je zaključio da se ta optužnica može povući i ako se Gotovina ne pojavi u Haagu.

Tome u prilog istaknuo je da dokumentacija koja je dostavljena Haagu (a za koju je rekao da pretpostavlja da je došla i od UNHCR-a) potvrđuje kako nije bilo etničkog čišćenja nakon vojne akcije "Oluja", već da je odlazak srpskih civila s područja bivše Krajine bio organiziran od tamošnjeg paravojnog vodstva.

Kontić je podsjetio i na izjavu predsjednika Mesića da je general Gotovina nakon "Oluje" podnio više od 300 prekršajnih i 250 kaznenih prijava, a zbog čega, rekao je, pada tvrdnja iz optužnice da Gotovina nije poduzeo ništa.

"Svjedoci smo političkog ping-ponga i prebacivanja odgovornosti s jednih na druge po pitanju Gotovine", rekao je Kontić, dodavši da se njemu osobno, po pitanju slučaja Gotovina ne može prigovoriti ni šutnja iz 1998. ni iz 2001.

Istaknuo je da će se jednoga dana morati odgovoriti na pitanja što se događalo 1998., i tko je što tada radio oko generala Gotovine, ali da će na pitanja morati odgovoriti i sadašnja vlast za razdoblje od 2000.- 2003.

Kontić nije želio dati svoja tumačenja o ponašanju sadašnje vlasti u slučaju Gotovina, istaknuvši da je ovom trenutku pitanje povlačenje optužnice protiv Gotovine, iznad svih pitanja.



Pročitajte više