HSP: HSS pokazao političko licemjerje protiveći se prodaji ´Sunčanog Hvara´

KLUB zastupnika HSP/HKDU smatra da je HSS pokazao političko licemjerje protiveći se vladinom modelu privatizacije ´Sunčanog Hvara´, jer je sve do javnog protivljenja građana Hvara bio suglasan s tim načinom privatizacije.

´Politički je licemjerno to što je HSS-ov ministar poljoprivrede Božidar Pankretić u Nadzornom odboru HFP-a prošle godine glasovao za natječaj za privatizaciju ´Sunčanog Hvara´ i prihvatio obje ponude. Nitko iz HSS-a nije reagirao ni kada je Vlada odobrila natječaj, već tek nakon što je na Hvaru stvorena klima protiv takve prodaje´, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare HSP-ov zastupnik Tonči Tadić.

Sramotnim je ocijenio da koalicija u tri godine mandata nije našla vremena promijeniti HDZ-ov Zakon o privatizaciji, ´iako je kritika privatizacije bila ´light motiv´ njihove predizborne kampanje´.

Tadić je naveo da se ´u sjeni´ prodaje ´Sunčanog Hvara´ odvija privatizacija niza hotela na Jadranu, ´također bez ikakvog plana i smisla, a i ti će procesi´, ustvrdio je, proći jednako tragično.

Klub HSP/HKDU izvijestio je i da je prije dva dana u saborsku proceduru uputio zakonske prijedloge izmjena Zakona o morskom ribolovu i Zakona o poljoprivredi.

Prvim se prijedlogom želi ukinuti odredba po kojoj se strancima dopušta izlov ribe u hrvatskom teritorijalnom moru, jer u suprotnom, tvrde HSP-ovci, Hrvatskoj za par godina prijeti potpuno uništenje ribljeg fonda. Predložene izmjene posebno se odnose na ukidanje odredbi iz Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPS) kojima se slovenskim ribarima dopušta gospodarski ribolov u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Drugim zakonskim prijedlogom želi se do kraja godine produljiti rok za upis poljoprivrednika u Upisnik Ministarstva poljoprivrede koji traje do 1. veljače.

Pročitajte više