HSP: presudom tzv. gospićkoj skupini osuđen je Domovinski rat

Klub zastupnika HSPa drži da je jučerašnjom presudom tzv. gospićkoj skupini na riječkom sudu osuđen Domovinski rat, a herojska obrana Gospića od srpskih agresora stavljena u kontekst građanskog rata u kojemu su obje strane činile zločin.

"Presuda hrvatskim braniteljima i herojima Mirku Norcu, Tihomiru Oreškoviću i Stjepanu Grandiću još je jedan doprinos kriminalizaciji Domovinskog rata i dokaz da hrvatsko sudstvo nije sposobno othrvati se vanjskim i unutarnjim političkim pritiscima", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru predsjednik HSP-a Anto Đapić.

Smatra da je osuđujuća presuda donesena već davno prije po želji političkih opcija koje su Hrvatskoj za vrijeme rata nametnule embargo na uvoz oružja i obranu od agresije.

"To je nastavak politike onih stranih zemalja koje su Miloševićevom režimu dali rok od šest mjeseci za agresiju na Hrvatsku, a sada po njihovoj želji treba osuditi i prikazati zločincima one koji su to svojih herojstvom spriječili", rekao je Đapić.

Najavio je da će HSP uskoro u saborsku proceduru ponovno uputiti zakonski prijedlog kojim bi se od kaznenih djela amnestirali svi hrvatski branitelji koji su tijekom Domovinskog rata bili na prvoj crti bojišnice.

"Ako se aboliraju četnici zašto se osuđuju hrvatski branitelji", upitao je Đapić.

Najavio je i prijedlog izmjena Zakona o državljanstvu, kojima bi se stjecanje hrvatskog državljanstva odbilo onima za koje je dokazano da su sudjelovali u srpskoj agresiji.

Govoreći o sutrašnjoj saborskoj sjednici, na kojoj bi Vlada trebala izvijestiti Sabor o položaju Hrvatske vezano uz Iračku krizu, Đapić neprimjerenim smatra da je parlamentarnim klubovima dopušteno samo pet minuta za raspravu.

"Ako o nečemu Sabor treba raspravljati onda je to sigurno međunarodni položaj Hrvatske u svjetlu rata u Iraku, a u pet minuta ne možemo ni izraziti prosvjed nedosljednoj vanjskoj politici Vlade", kazao je predsjednik HSP-a.

Dodao je da će HSP stoga tražiti raspravu na tekućoj sjednici o hrvatskoj vanjskoj politici, koja bi uz Irak uključivala i odnose sa Slovenijom, pitanje Prevlake, luke Ploče i drugih pitanja.

(Hina) tr az

Pročitajte više