HSP: vladine izmjene zakona o službi u oružanim snagama loše

HSPovac Pero Kovačević danas je u Hrvatskom saboru 'lošim i nakaradnima' nazvao Vladine izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama, prosvjedujući ujedno što na raspravi o toj temi nema resornog ministra Berislava Rončevića.

Kovačević kaže da ne čudi što je stanje u Oružanim snagama loše, ako se uzme u obzir činjenica da za dva nadležna zakona (o obrani i o Oružanim snagama) ne postoje podzakonski akti.

Predsjednik Mesić nije donio šest takvih propisa iz svoje nadležnosti, ministar obrane čak 17, a Vlada pet, ustvrdio je Kovačević, prozivajući Vladi da nije predložila ni dugoročni plan razvoja OS, kao ni plan obrane i ratno ustrojstvo.

Predložene izmjene u sabornici nije branio ni jedan predstavnik Vlade, pa se Kovačević osvrnuo na jedno od predloženih rješenja - predsjedničku mirovinu, zamjerivši Vladi što u zakonu nema podataka o korisnicima te mirovine.

Naveo je da je "HSP-ov ekspertni tim" prikupio te podatke iz kojih se vidi da je u mandatu predsjednika Tuđmana dodijeljeno 105, a u Mesićevu mandatu 77 predsjedničkih mirovina, među kojima i Stipi Čačiji te tajnici generala Petra Stipetića.

Podaci pokazuju, tvrdi Kovačević, kako ne stoje tvrdnje da je "Tuđman šakom i kapom dijelio te mirovine".

"Boli me srce kada pogledam kakvo je stanje u Hrvatskoj vojci, koja je pobjednička vojska", kazao je.

Po predloženim izmjenama ministar obrane mogao bi Predsjedniku Republiku predložiti umirovljenje časnika koji je u HV-u proveo minimalno 10 godina, u Domovinskom ratu minimalno pola godine, a zadnje četiri godine služenja u HV-u završio s ocjenom "ističe se".

Ispunjava li časnik te kriterije, mogao bi otići u mirovinu bez obzira na uvjete iz općih propisa o stjecanju prava na mirovinu.

Klubovi zastupnika će o predloženim izmjenama raspravljati nakon stanke.

(Hina) xtr/xum ysšh

Pročitajte više