HSP-ovac Kovačević od Odbora za nacionalnu sigurnost traži raspravu o javnom objavljivanju USKOK-ovih transkripata

HSP-ov član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Pero Kovačević zatražio je danas od predsjednika Odbora Ivana Jarnjaka da sazove sjednicu tog radnog tijela, koje bi, po Kovačeviću, nakon medijskog objavljivanja transkripata USKOK-a o slučaju Končar, moralo razmotriti stanje zaštite podataka u Hrvatskoj.

Kovačević je za Hinu izjavio da je objavljivanje tajno snimljenih razgovora između Mate Granića i Vladimira Delonge u jednom današnjem dnevnom listu samo jedan u nizu sličnih slučajeva, koji, smatra, imaju nesporan utjecaj na nacionalnu sigurnost.

Odbor bi, po Kovačeviću, žurno trebao razmisliti o mjerama kojima bi se osiguralo procesuiranje takvih slučajeva.

Podsjetio je da je objavljivanje USKOK-ovih transkripata zabranjeno Zakonom o USKOK-u i Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

Ivan Jarnjak još nije zaprimio Kovačević zahtjev, o sazivanju sjednice će, kaže, razmisliti kad mu pravne službe pojasne je li Odbor nadležan nad ovim slučajem.

"Osobno smatram da je objavljivanje USKOK-ovih transkripata nedopustivo", kazao je Jarnjak, ocjenjujući da je riječ o kaznenom djelu koje se goni po službenoj dužnosti.

Jedan dnevni list danas je objavio transkript tajno snimanih razgovora Mate Granića i Velimira Delonge na Mirogoju.

Delongu, smijenjenog direktora Končara, ozvučio je USKOK kojemu je on, po neslužbenim informacijama nešto ranije prijavio da predsjednik Uprave Končara Darinko Bago, uz pomoć M. Granića, od njega traži mito kako bi po znatno većoj cijeni otkupio Delongine dionice u Končaru.

Mate Granić, koji je u bolnici, za jedan drugi dnevni list izjavio je da iz objavljenih zapisa (transkripta) nedostaju dijelovi razgovora, uz ostalo i njegova eksplicitna tvrdnja "da ni on (Granić), ni Bago od njega (Delonge) ništa ne traže i da njega ne zanima taj posao".

(Hina) xibob ysšh

Pročitajte više