HSS i HSLS nezadovoljni što Vlada od parlamenta krije detalje pregovora sa Slovencima

PREDSJEDNICA Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS) Đurđa Adlešić i predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josip Friščić u pratnji suradnika danas su u Zagrebu održali zajedničku press konferenciju na temu pregovora o razrješenju otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije.

Predsjednici obiju stranaka istaknuli su nezadovoljstvo time što hrvatski i slovenski državni
predstavnici o problemima raspravljaju bez znanja hrvatske javnosti, a o čemu se povremeno može ponešto doznati iz izvješća slovenskih medija.

Čelnica HSLS-a Đurđa Adlešić zatražila je od Vlade da se prema Hrvatskom saboru postavi jednako kao i slovenska prema Državnom zboru čiji su zastupnici upoznati s događanjima vezanim uz rješavanje međudržavnih pitanja.

U razgovoru za Index je podsjetila na događaj iz razdoblja vladavine koalicijske vlasti, u srpnju 2002. kada je HSLS zbog svog stava oko Nuklearke u Krškom bio izbačen iz Vlade. Također je rekla kako se HDZ trenutno ponaša slično kao SDP kada je bio na vlasti i kada je tadašnji premijer Račan potpisao dokument temeljem kojeg danas Slovenci traže pravo na cijelu Savudrijsku valu.

" Tražimo da se naša Vlada ponaša barem kao slovenska, te da omogući osnovne informacije o pregovorima sa Slovenijom. Ako su pregovori takvi da javnost ne može znati njihove detalje, onda bi barem predsjednici parlamentarnih stranaka morali znati što se događa." - rekla je između ostalog.

Istakla je kako je za bilo kakav međudržavni sporazum o promjeni granice potrebna dvotrećinska suglasnost hrvatskog parlamenta, te je napomenula kako HSLS i HSS zbog novonastale situacije u rješavanju hrvatsko-slovenskih odnosa, od Vlade očekuju da se najkasnije do kraja mjeseca očituje o tijeku i sadržaju pregovora.

"Očekujemo da će to učiniti i da će nas izvijestiti o pregovorima, najkasnije u iduća dva ili tri tjedna." - zaključila je Đurđa Adlešić.

Slovensko "Delo" kao dokaz

Jedan od primjera Vladinog dvojbenog načina vođenja pregovora prikazuje članak iz slovenskog "Dela" od 3. kolovoza kada je objavljeno da je Slovenija Hrvatskoj poslala inicijativu za rješenje četiriju hrvatsko-slovenskih problema: pitanje granica, gospodarenja morem, Ljubljanske banke i nuklearke Krško.

HSS-ov predsjednik Friščić nezadovoljan je što je hrvatska Vlada domaćoj javnosti otkrila tek kako se ne slaže sa slovenskim prijedlogom arbitra glede pitanja razgraničenja na moru, dok se o stavu u preostala tri pitanja uopće nije javno izjasnila, iako je na ista pitanja odgovorila Sloveniji.

Hrvatska Vlada nakon prošlotjedne sjednice Sloveniji je uputila odgovor na sve četiri točke inicijative, međutim u priopćenju za medije rečeno je tek kako Hrvatska smatra neprimjerenim da se pitanje razgraničenja na moru rješava pred Sudom za mirenje i arbitražu pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Hrvatska je Sloveniji predložila da se arbitraža vodi pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu, na što je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrije Rupel već dva puta kazao kako Slovenija hrvatski prijedlog smatra također neprimjerenim.

I.K.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više