hsu se na predizbornom skupu zauzeo za bolji standard umirovljenika

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predstavila je danas na središnjem skupu u Zagrebu svoj stranački program te nositelje liste iz svih izbornih jedinica. L

Na predizbornom skupu, na kojem je sudjelovalo oko 300 stranačkih izaslanika iz svih krajeva Hrvatske, rečeno je kako je HSU na svoje liste stavio ljude iz mnogih umirovljeničkih udruga, te da se zauzima za bolji materijalni i socijalni položaj umirovljenika.

"Zauzimamo se za bolji statusa umirovljenika, da budu poštovani i cijenjeni i da im se prizna ono što su stvarali", rekao je predsjednik stranke Vladimir Jordan.

Zatražio je cjelovitu reviziju mirovinske reforme jer su, kako ocjenjuje, njome najviše pogođeni umirovljenici iz prvog stupa.

Njihova prosječna mirovina čini samo 42 posto prosječne plaće, a godine 1990. mirovine su bile 72 posto od prosječne plaće. Osim toga, ističe HSU, tri četvrtine umirovljenika prima mirovine manje od 2000 kuna.

Ta se stranka također zauzima za vraćanje umirovljeničkoga duga, dodatno povišicu mirovina za postotak porasta BDP-a i uključivanje 100 kuna i šest posto u mirovinsku osnovicu.

HSU u gospodarskom dijelu programa predlaže promjene u svim društvenim strukturama, izgradnju Hrvatske kao socijalne i pravedne države, vraćanje proizvodnje i rast BDP-a za osam posto.

Čelnici HSU smatraju da bi ta stranka, ako svi umirovljenici izađu na izbore, mogla dobiti između pet i osam zastupničkih mjesta.

Predstavnici HSU-a, čiji je predizborni slogan "Za pravdu, za razvoj", pozvali su umirovljenike da izađu na izbore i glasuju za njihovu stranku, jer, kako rekoše, ne budu li u Hrvatskome saboru, ovisit će u drugima.

(Hina) mvr sp

Pročitajte više