HTV prvi objavio tonske snimke transkripata

DNEVNIK HTV-a sinoć je objavio tonske snimke brijunskih transkripata, a čiji su dijelovi temelj za haške optužnice protiv Čermaka, Gotovine i Markača, te se uzimaju kao dokaz u počinjenju "zločinačkog pothvata" protiv srpskog stanovništva.

Riječ je o najvažnijim dijelovima ključnog sastanka vojnog i političkog vrha Hrvatske održanog 31. srpnja 1995. na Brijunima, uoči akcije Oluja. Sastanku su prisustvovali Franjo Tuđman, Miroslav Tuđman, Gojko Šušak, Ante Gotovina i Mladen Markač.

Kako su ove snimke već duže od godinu dana u posjedu triju obrana, tužiteljstva Haaškog suda, te nadležne sigurnosne službe RH, pretpostavlja se da je novinar HTV-a koji je uspio doći do tonskih zapisa transkripata preko tih institucija došao do njih.

Iz transkripta je, kako rpenosi HTV, jasno da je Haško tužiteljstvo u optužnici citira pokojnog predsjednika Franju Tuđmana samo do dijela da Srbi moraju nestati, iako se iz nastavka rečenice vidi da je tu riječ o srpskim vojnima snagama, a ne srpskom stanovništvu.

Prenosimo dijelove transkripata:

(Iduća rečenica ključna je za haški proces, a tužitelji citiraju samo onaj dio u kojem se kaže da Srbi moraju nestati. U idućoj rečenici Tuđman pojašnjava da se radi o srpskim snagama, ne o Srbima)

Tuđman: Riješiti, na koji način? To je sada tema naše današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana.

......

Tuđman: Prema tome, nije nam glavna zadaća Bihać nego je nanošenje na nekoliko pravaca takvih udara da se srpske snage više ne mogu oporaviti, nego da moraju kapitulirati.
Uz taktičku raspravu iznose se brojni podaci o stanju vojske na okupiranim područjima.

*

Na sjednici održanoj na Brijunima, a koja započinje dužim uvodom predjsenik aTuđmana od trojice Haaških optuženika najviše govori gotovina, nešto manje general markač, dok čermak uopće nij esudjelovao.

Tuđman: Prema tome, treba predvidjeti i neke snage, koje će izravno djelovati prema Kninu, a osobito, gospodo, prisjetite se - koliko je hrvatskih mjesta i gradova razoreno, u Kninu još nije danas tako...

Gotovina: Gospodine Predsjedniče, u ovom trenutku mi kompletno s našom tehnikom kontroliramo Knin. Nije uopće to, ako je zapovijed za udar na Knin, mi ga za nekoliko sati rušimo, kompletno.

*

U raspravu o taktici se rijetko uključuje tadašnji ministar obrane Gojko Šušak.

Šušak: Imam ja pitanje. Gotovina-Markač, vremenski koliko do spajanja vas dvojice?

Gotovina: Poslije mene je potrebno četiri dana s dvije strane.

Markač: 8 do 9 dana sve skupa, ako general Gotovina ima četiri dana rada, znači da se spusti, da napravi ovu operaciju, mi smo predvidjeli 4 dana da bi došli ispred Gračaca.

Tuđman: To nije osam dana, nego treba istovremeno poći, pa znači za četiri dana.

* Na sastanku na Brijunima govorilo se i o tome na koji način medijski pospješiti odlazak civila, što je Haaško tužitečljstvo istaknulo kao dokaz planiranog etničkog čišćenja.

Miroslav Tuđman: Da li ovdje da se na radiju prenosi poruka koji su im putevi otvoreni za izvlačenje?

Franjo Tuđman: Da, to bi trebalo reći - ne da su im otvoreni, negoli da je opaženo da se civili izvlače tim i tim putevima.

Miroslav Tuđman: Da li to možemo negdje na početku akcije reći. Da li možemo objaviti da im se da do znanja da se tu izvlače civilima?

Franjo Tuđman: Da, reći da polaze sa civilnim automobilima, kolima itd.

*

Franjo Tuđman: Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd.

Sastanak koji je trajao 110 minuta, a četiri dana nakon kojega je započela akcija Oluja, završava porukom predsjednika Tuđmana da "svako za sebe napravi programe" i da se "po satima usuglase kako će stvar ići".

Pročitajte više