Human Rights Watch: Sanader kriv što su ljudska prava bila u drugom planu

U GODIŠNJEM izvještaju američke organizacije za ljudska prava Human Rights Watch u Hrvatskoj se upozorava na probleme sa suđenjima za ratne zločine, uskraćivanje prava psihičkim bolesnicima te lošim tretmanom prema tražiteljima azila i slobodi medija.

U izvještaju stoji kako su zbog političke neizvjesnosti zbog blokiranja pregovora s EU i ostavke bivšeg premijera Ive Sanadera ove godine ljudska prava bila u drugom planu. Ističe se kako su i dalje Srbi većina na domaćim suđenjima za ratne zločine te se izvlači podatak o osam novih optužnica protiv 16 osoba, od kojih su 14 bili Srbi.

Loš odnos prema psihičkim bolesnicima

U HRW-ovom izvješću se nije zaboravilo niti poricanje postojanja topničkih dnevnika koje traži Tužiteljstvo Haškog suda. Pod loše stanje oko procesuiranja ratnih zločina spomenut je i bijeg osuđenog ratnog zločinca i saborskog zastupnika Branimira Glavaša na slobodu u BiH.

Pod lošim odnosom prema psihičkim bolesnicima HRW ističe primjer Ane Dragičević, koju su roditelji sa 16-godina u bolnicu smjestili njezini roditelji 2004. godine. Ana je u bolnicu smještena nakon saznanja da je u homoseksualnoj vezi. Uz preveliki broj nepotrebnih i nametnutih smještanja u psihijatrijske ustanove, HRW ističe primjer i neodgovarajuće skrbi za bolesne u duševnim bolnicama, ističući primjer djelatnika Centra za autizam u Dubravi koji je štićenika ozlijedio tuširajući ga vrućom vodom.

Uplitanje politike u državne medije

HRW je primijetio i slučajeve zabrane rada Denisu Latinu, suđenje Željku Peratoviću te napad na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša te su upozorili kako se medijske slobode u Hrvatskoj krše uplitanjem politike u državne medije te prijetnjama i fizičkim napadima na novinare. 

Pročitajte više