HUS zahtijeva hitnu konsolidaciju Dalmacijavina

POTPREDSJEDNIK Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević upozorio je danas kako je krajnje vrijeme da Vlada napokon provede program konsolidacije splitskoga Dalmacijavina, tvrtke u državnom vlasništvu, te odluku o nagodbi za podmirenje duga te tvrtke.

Krajnje je vrijeme da Vlada to učini jer je, rekao je Matijašević novinarima danas u Splitu, ta tvrtka s 500 zaposlenih dovedena na rub stečaja.

Za kolaps i neizvjesnu budućnost Dalmacijavina, o kojemu ovisi i sudbina oko pet tisuća poljoprivrednika kooperanata, prozvao je i bivšu i sadašnju Vladu.

"Račanova je Vlada", podsjetio je Matijašević, "27. ožujka 2003. godine prihvatila program konsolidacije tvrtke koji, među ostalim, uključuje i ugovore o nagodbi Dalmacijavina s državom o podmirenju duga, a ta odluka nikada nije provedena, već je država, zbog nepodmirenih financijskih obveza, blokirala račun tvrtke, te od Uprave zatražila da izradi novi program konsolidacije premda stari nikad nije stavljen izvan snage."

Podsjetio je da je na temelju tadašnjega Zakona o naplati dospjelih, a nepodmirenih tražbina, tj. poreza, carine, doprinosa i državnih jamstava, bivša Vlada donijela odluku da se za dugove nastale do kraja godine 2000. Dalmacijavino dokapitalizira s oko 69,8 milijuna kuna. Također je odlučeno da se otpiše dug Dalmacijavina od 41,5 milijuna kuna na račun ratne štete, a prihvaćen je i model podmirenja duga od 77,6 milijuna, nastalog nakon godine 2000. Taj bi se dug riješio ustupanjem nekretnina u Trajektnoj luci, čija je vrijednost procijenjena na oko 80 milijuna kuna.

Sadašnja je Vlada, prema njegovim riječima, nastavila stopama prošle "nudeći radnicima samo jalova obećanja".

Potpredsjednik HUS-a posebice zamjera ministru poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petru Čobankoviću što je za posjeta Dalmacijavinu početkom ove godine obećao da će se program konsolidacije provesti u djelo, a nakon toga država je blokirala račun tvrtke.

No, zaključio je Matijašević, "unatoč nemogućim uvjetima za poslovanje, uprava tvrtke posluje dobro i uspjela je, bez socijalnih potresa, zbrinuti stotinjak radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, a otpremnine su im isplaćene iz tekućeg poslovanja, što je u Hrvatskoj prava rijetkost".

Pročitajte više