HVIDRA osuđuje najavu blokade prometnica u Vukovaru

HRVATSKI ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije osuđuju najavu Udruženja radnika "Borova" da će 11. listopada blokirati prometnice u gradu Vukovaru, priopćila je danas Zajednica udruga HVIDRA-e Vukovarsko-srijemske županije.

"Najava blokada prometnica u svima nama izaziva crna sjećanja na 1990. i podizanje balvan-barikada u mjestima s pretežito srpskim stanovništvom, kao i teška stradanja nesrpskog, u većini hrvatskog puka iz 1991.", stoji u priopćenju.

Također se postavlja pitanje "zašto pobunjeni u doba tzv. Srpske krajine nisu blokirali Vukovar kad je odvožena imovina "Borova" preko Dunava u Srbiju uoči mirne reintegracije".

Dodaje se kako su hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije "u cijelosti suglasni i poštuju volju svakoga hrvatskog građanina da sva svoja zakonima predviđena prava kao i svoja nezadovoljstva ostvaruje i iskazuje na zakonit način".


"Istodobno poručujemo svima da nitko pa ni Udruženje radnika Borova neće blokirati naš grad Vukovar, a ne isključujemo ni uporabu sile bude li potrebno da to spriječimo", navodi se u priopćenju koje potpisuje dopredsjednik HVIDRA-e Republike Hrvatske i predsjednik Zajednice udruga HVIDRA-e Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Sučić.

Udruženje radnika "Borova" zastupa interese oko 3700 bivših radnika te tvrtke koji su ostali raditi u vukovarskom pogonu u vrijeme srpske okupacije Vukovara. Kako se do prosinca 1991. nisu javili Upravi "Borova" u progonstvu, dobili su otkaze.

Udruženje radnika "Borova" zahtijeva od Uprave da bivšim radnicima prizna radni staž i prava na otpremninu, inače su, kako su danas najavili, spremni 11. listopada blokirati prometnice u Vukovaru.

Pročitajte više