KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

HZJZ ne da podatke o koroni. Rakar: Momentalno smijeniti onoga tko je to odlučio

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

HRVATSKI zavod za javno zdravstvo odbio je web stranici Dataspekt, koja se bavi obradom podataka i koja pokušava obraditi podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj, dati statističke podatke koje su zatražili.

HZJZ, kojem je na čelu Krunoslav Capak, koji se svakodnevno pojavljuje na presicama kao jedan od članova Nacionalnog stožera civilne zaštite, odbio je zahtjev Dataspekta “iz razloga jer se istim opterećuje rad i redovito funkcioniranje tijela javne vlasti” te su naveli da "promptno i detaljno informiraju javnost" putem presica i weba, no Dataspekt je u svojoj aktualnoj analizi zaključio da HZJZ podatke objavljuje “u nestrukturiranom, tekstualnom obliku neprikladnom za ponovnu upotrebu”.

>> HZJZ odbija dati statistiku o koroni u Hrvatskoj, pogledajte objašnjenje

Za komentar odbijenice HZJZ-a s obrazloženjem da se time opterećuje rad i redovito funkcioniranje tijela javne vlasti zamolili smo informatičkog stručnjaka Marka Rakara koji je na Twitteru to nazvao apsolutnom sramotom. 

Pitali smo ga što je uzrok ovakve odbijenice.

Rakar: To je kombinacija nesposobnosti i namjere da sakriju podatke

"To je kombinacija nesposobnosti i namjere da sakriju podatke. Problem je to što oni ne vjeruju, to je de facto činjenica, da izvan zavoda i stožera postoje desetine i stotine matematičara i stručnjaka koji te brojeve mogu izračunati i izvući iz njih puno više od njih", kaže nam Rakar. 

Ogorčen je cijelom situacijom. 

"To je nevjerojatno, oni stoje na pipi podacima jer smatraju da su oni jedini ovlašteni interpretirati te podatke. Ovo je situacija kad treba povući svaku kreativnu ideju i resurs, a oni su našli za shodno da filtriraju količinu i širinu podataka koje dijele s javnosti."

"Momentalno smijeniti ljude koji su to odlučili, to je komunističko-socijalistički mentalitet"

Rakara smo pitali kako se situacija može popraviti i što sada treba napraviti. 

"Jednostavno, smijeniti ljude koji su to odlučili, momentalno, bez razmišljanja, bez dodatne rasprave. Naći onoga tko je donio tu odluku i smijeniti ga. To je komunističko-socijalistički mentalitet, stav da je  država ta koja odlučuje što je istina. To je trebalo odumrijeti odavno", kaže Rakar. 

Smatra da je ovakva odluka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izuzetno štetna i sramotna. 

"Ovo je baš strašno. Nije postojao trenutak kad je trebalo angažirati svaku osobu s idejom, razmišljanjem, kao što postoji danas. Svatko tko može nečime doprinijeti mora doprinijeti za dobrobit društva, a neki luđak je našao shodnim da filtrira našu sposobnost. On je trebao biti udaljen danas, jutros, jučer navečer. Trebao je biti izbačen i pristup mu je trajno trebao biti zabranjen."

"Po meni bi to trebalo biti kazneno djelo, netko ne želi dijeliti podatke pod takvim idiotskim razlogom"

Rakaru nije jasno što je moglo HZJZ-u biti sporno u zahtjevu Dataspekta.

"Oni te sve podatke imaju. U tom zahtjevu nema ništa što nemaju, a ako nešto od toga nemaju, onda trebaju objasniti zašto toga nema. Ovo je baš namjerno onemogućavanje. Lako kad tražimo podatke o nekretninama nekog dužnosnika, onda je tu mali sitničavi interes, ali ovo je situacija u kojoj se to ne smije dogoditi. Po meni bi to trebalo biti kazneno djelo, netko ne želi dijeliti podatke pod takvim idiotskim razlogom. Taj bezobrazluk je sulud", zaključuje Rakar.

Pročitajte više