HZZO novčano kaznio zagrebačku liječnicu koja je pacijentu spasila život

NEVJEROJATNO ali istinito, obiteljsku liječnicu iz Zagreba, koja je jednom svom pacijentu s metastatskim rakom bubrega, htjela pomoći zatraživši namirenje njegovih putnih troškova do Rijeke, gdje je primao terapiju modernim i učinkovitijim lijekom, HZZO je odlučio novčano kazniti.

Kad je pacijent doktorice Slave Posenjak Pavišić, Zagrepčanin Dragan Prcač, putem njezine ordinacije od HZZO-a zatražio podmirenje troškova 13 putovanja u Rijeku, HZZO ga je odbio. Ipak, nakon intervencije Udruge hrvatskih pacijenata i Saborskog odbora za zdravstvo, HZZO je putne troškove Prcaču isplatio, no zato je neugodno iznenađenje doživjela dr. Posenjak Pavišić, kojoj je HZZO poslao rješenje prema kojem će od njezine plaće biti oduzet iznos tih troškova, u visini od 3049,80 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Terapija mu spasila život

U tom je rješenju obrazloženo kako dr. Posenjak Pavišić nije smjela ispisati i potpisati putne naloge za svog pacijenta. Zahvaljujući "nedopustivom" ponašanju svoje obiteljske doktorice, Prcaču su se zbog terapije lijekom sutentom, kojeg je primao u sklopu studije, povukle metastaze na plućima te mu je praktički odlaskom na tu modernu terapiju u Rijeku spašen život.

"Lijek mi je spasio život, a HZZO na moje liječenje nije potrošio ni kunu. Mogu zamisliti što bi bilo da sam tražio da mi plate lijek, kada je problem i ovih tri tisuće kuna putnih troškova", izjavio je za Slobodnu Prcač. On je u Rijeku upućen na preporuku njegovog onkologa i urologa iz KBC-a Rebro u Zagrebu, a kako istu terapiju nije mogao dobiti u Zagrebu, kao opcije su mu ostale riječka i splitska bolnica.

"Rješenje HZZO-a kontradiktorno i neosnovano"

HZZO je utvrdio kako je pacijent mogao istu terapiju u Zagrebu te su temeljem te tvrdnje zahtjev za isplatom putnih troškova ocijenili neosnovanim. "To je nonsens. U Zagrebu se mogao liječiti samo starom, neučinkovitom terapijom, dok je kod ove u Rijeci, koja HZZO nije ništa stajala, uspjeh bio izvanredan. Pacijent je ispunio sve preduvjete za namirenje putnih troškova, zbog čega ne pristajem da me se novčano kazni zbog toga", kazala je odlučna liječnica Posenjak Pavišić, koja je HZZO-ovo rješenje ocijenila kontradiktornim te ga namjerava pobiti.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više