I BBC piše da je cijela predizborna kampanja u Hrvatskoj u znaku nacionalizma i svađa sa susjedima

Foto: BBC

BRITANSKI BBC jutros je objavio tekst o predizbornoj kampanji u Hrvatskoj koju karakterizira oštra retorika.

Nacionalizam i svađanje sa susjedima postali su glavne značajke predizborne kampanje bez obzira što je Hrvatska prije tri godine postala punopravnom članicom Europske unije.

Najjači politički suparnici, HDZ i SDP podsjećaju birače na balkanske ratove devedesetih godina prošlog stoljeća, ali i na Drugi svjetski rat kako bi skrenuli pažnju javnosti s drugih, važnijih problema u državi.

Neobična imenovanja Hasanbegovića i Crnoje

Nacionalistički HDZ, najveća stranka u kratkotrajnoj koalicijskoj vladi koja se raspala u lipnju, iznenadio je mnoge Hrvate imenovanjem Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture. On je povjesničar koji je osobe koje su predvodile genocidni pronacistički ustaški pokret koji je vladao Hrvatskom za vrijeme Drugog svjetskog rata, prozvao herojima i mučenicima, piše BBC.

Istodobno je kratkotrajni ministar branitelja Mijo Crnoja izazvao val negodovanja hrvatske javnosti kada je predložio osnivanje i objavu registra izdajnika.

Ružnom retorikom ne koristi se samo desni HDZ već i bivši premijer i vođa SDP-a Zoran Milanović koji je nespretno pokušao pridobiti ratne veterane. Posljedica je međunarodni skandal nakon objave snimke tog razgovora, u kojem se Milanović vrlo negativno izražavao o vladama Srbije i BiH.

"Osjećaj slobode pojavio se kada je Hrvatska pristupila EU. Pojavilo se svojevrsno olakšanje da sada napokon možemo reći što mislimo. Ta provala nacionalizma i žestoke retorike na neki je način otvorila ventil. Tužno je što se i ljevica koristi nacionalističkom retorikom da pridobije birače", rekla je Senada Šelo Šabić iz zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose, za BBC.

Pusić zabrinuta kada Milanović gubi živce

Pad Vlade Tihomira Oreškovića donio je nekoliko promjena. Na sljedeće izbore HDZ ide sam, bez partnera među ekstremnim nacionalističkim strankama i s novim predsjednikom. Andrej Plenković je bivši diplomat s reputacijom umjerenog političara kojega ne zanima nacionalizam.

Zoran Milanović, predvodnik hrvatske ljevice nada se povratku na vlast s koalicijom koju predvodi njegov SDP. Hrvatska narodna stranka, koja je članica SDP-ove koalicije, htjela bi usmjeriti Milanovića dalje od populizma.

"Uvijek sam zabrinuta kada naš glavni koalicijski partner izgubi živce u nekim situacijama", izjavila je BBC-u Vesna Pusić, koja je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova u Vladi Zorana Milanovića.

Rezultat izbora koji će se održati ove nedjelje ne zanima samo hrvatske građane već i građane susjednih zemalja, posebno državljane Srbije i BiH koji nemaju nikakvih interesa u podsjećanju na sukoba iz devedesetih, zaključuje BBC.

Pročitajte više