I dalje iznadprosječno toplo. Moguća grmljavinska nevremena s obilnom kišom

Foto: Index, DHMZ

Danas se očekuje umjereno i pretežno oblačno s kišom, mjestimice obilnom, a ponegdje su mogući lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, stoji u prognozi DHMZ-a.

Poslijepodne će doći do djelomičnog raskidanja naoblake, pa će biti i čestih sunčanih razdoblja, najprije na zapadu.

Očekuje se vjetrovito uz umjeren i na udare jak jugozapadnjak, a na moru i južni vjetar i jugo, mjestimice moguće olujno.

Sredinom dana prolazno će zapuhati sjeverozapadnjak i zapadnjak, potom vjetar u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom od 18 do 23°C, ponegdje u Dalmaciji malo viša.

Upozorenje Meteoalarma u cijeloj zemlji

Žuto upozorenje Meteoalarma na snazi je za kopneni dio Hrvatske i unutrašnjost Dalmacije, dok je narančasto upozorenje na snazi za Jadran, Gorski kotar i unutrašnjost Istre.

Posvuda treba biti oprezan zbog jakog vjetra, dok su u dubrovačkoj, osječkoj, riječkoj, karlovačkoj i zagrebačkoj regiji moguća jača grmljavinska nevremena s pljuskovima ili obilnom kišom.

Detaljna prognoza

Istočna Hrvatska

Promjenljivo i pretežno oblačno, povremeno kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom. Kasno poslijepodne i navečer smanjenje naoblake. Puhat će slab do umjeren, na udare moguće jak jugozapadnjak, popodne prolazno sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 15 i 17, a najviša dnevna od 20 do 24°C.

Središnja Hrvatska

U noći i prijepodne oblačno s kišom, mjestimice moguće obilnijom, a ponegdje može biti i pljuskova uz grmljavinu. Poslijepodne djelomično razvedravanje. Vjetar slab i umjeren, na udare mjestimice i jak jugozapadni, sredinom dana nakratko sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura od 14 do 16, a najviša dnevna između 17 i 21°C.

Gorski kotar i Lika

Prevladavat će oblačno. Povremeno kiša, posebno u prvom dijelu dana, kada će mjestimice biti obilna. Ponegdje može biti i pljuskova s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. Prema kraju dana postupno razvedravanje. Puhat će slab i umjeren, mjestimice i jak, na udare i olujan jugozapadni vjetar, popodne u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura od 13 do 16, a najviša dnevna između 16 i 20°C.

Istra

Pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, prijepodne mjestimice i obilnom oborinom, zatim smanjenje naoblake. Jako i vrlo jako, mjestimice olujno jugo slabjet će sredinom dana i okretati na jugozapadni i zapadni vjetar. More će biti umjereno valovito i valovito, u slabljenju tijekom prijepodneva. Najniža jutarnja temperatura zraka u Istri i na Kvarneru bit će uglavnom od 19 do 21°C, u unutrašnjosti Istre od 16 do 18°C, a najviša dnevna od 20 do 22°C.

Sjeverni Jadran

U prvom dijelu dana pretežno oblačno s kišom, lokalno i s pljuskovima s grmljavinom koji mogu biti izraženiji. Mjestimice je moguća obilna oborina, posebno u Rijeci i okolici. Sredinom dana i poslijepodne razvedravanje, no još ponegdje može pasti malo kiše. Puhat će umjereno i jako, na udare i olujno jugo pa jugozapadnjak, a popodne mjestimice zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura između 16 i 20, a najviša dnevna od 19 do 22°C.

Dalmacija

Umjereno do pretežno oblačno, poslijepodne ponegdje uz dulja sunčana razdoblja. Povremeno kiša, mjestimice i jači pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom do sredine dana, samo ponegdje još i popodne. Puhat će umjereno i jako, mjestimice na udare i olujno jugo, okrenut će kasno poslijepodne i navečer ponegdje na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, a najviša dnevna između 19 i 24°C.

Sutra većinom sunčano

U noći umjereno, ponegdje i pretežno oblačno, mjestimice s kišom. Danju većinom sunčano, uglavnom u gorju te na dijelu sjevernog Jadrana uz mogućnost za mjestimičnu kišu. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo. Najniža jutarnja temperatura od 7 do 12, na Jadranu između 12 i 17°C. Najviša dnevna temperatura od 15 do 20, na Jadranu između 20 i 25°C.

U nedjelju većinom sunčano uz više oblaka na dijelu sjevernog Jadrana i u gorju, gdje može biti i kiše. U ponedjeljak postupan porast naoblake, a kiša je izgledna većinom mjestimice u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak, na Jadranu jugo koje će u ponedjeljak jačati. Zadržat će se iznadprosječno toplo, u unutrašnjosti tijekom vikenda uz malo hladnija jutra.

Pročitajte više