I europske burze pale nakon odluka Feda

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama danas ujutro cijene dionica oštro pale, kao i na azijskim tržištima te Wall Streetu, jer su ulagače razočarale odluke američke središnje banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 u minusu 0,6 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 1,40 posto, na 6.672 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,30 posto, na 10.629 bodova, a pariški CAC 1,25 posto, na 4.717 bodova.

Pritom su svi sektori u minusu jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto, nakon što su čelnici Feda odlučili povećati ključne kamatne stope po četvrti put ove godine, za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2,25 do 2,50 posto.

I dok je taj potez bio očekivan, ulagače su razočarale poruke o blažem nego što se očekivalo usporavanju tempa povećanja kamata u idućoj godini.

Nestabilnost na financijskim tržištima

Fed očekuje da će zbog nestabilnosti na financijskim tržištima i usporavanja rasta globalnog gospodarstva u idućoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivao prije.

Međutim, ulagači su se nadali da će Fed najaviti samo jedno povećanje u idućoj godini, pa možda čak i prekid ciklusa podizanja kamata, s obzirom na usporavanje globalnog gospodarstva i slabljenje inflacijskih pritisaka, nakon oštrog pada cijena nafte posljednjih mjeseci.

„Tržište je čini se shvatilo da mu Fed neće tako skoro dobaciti pojas za spašavanje. Poruka je tržištu da se može očekivati zaoštravanje financijskih uvjeta i sporiji rast gospodarstva”, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Premda pod oštrim kritikama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji proziva Fed da povećanjem kamata šteti gospodarstvu, američka središnja banka povećava cijenu novca jer procjenjuje da je rast gospodarstva, godinama potican fiskalnim i monetarnim mjerama, iznad održivih razina.

To, međutim, ne ide u prilog tržištima dionica, pa je jučer S&P 500 skliznuo na novu najnižu razinu u 14 mjeseci i sada je 14,5 posto ispod svoje rekordne razine dosegnute krajem rujna, odnosno duboko u području korekcije.

Dow Jones zaronio je, pak, na najniže razine od studenoga prošle godine.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio u minusu 1,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros potonuo 2,8 posto, na 20.392 boda.

Pročitajte više