I HDZ-ov načelnik iz Donjih Andrijevaca uzimao gotovinu iz općinske blagajne

Ilustracija: Index (donjiandrijevci.hr,hdz.hr)

NALAZ državne revizije utvrdio je kako su i u Općini Donji Andrijevci podizali gotovinu s općinskog računa, a za 63 tisuće kuna ne postoji nikakva dokumentacija. Ne navodi se ni zašto su podignuta sredstva ni kako su ona na kraju utrošena.

Trošio za siromašne i za kosilice

Tako se HDZ-ov načelnik Tomislav Marijanović pridružio svom stranačkom kolegi, načelniku Škabrnje Nediljku Bubnjaru za kojeg je utvrđeno da je sa svojom zamjenicom u dvije godine sa žiro računa općine podigao više od 790 tisuća kuna, i to za projekte koji nisu nikada realizirani.

Bubnjar je priznao da je "pribjegao malo improvizaciji" kao i da se zakona ne "drži slijepo", dok načelnik Marijanović tvrdi da je trošio gotovinu za siromašne i za kosilice.

"Sredstva su utrošena za pomoći kao što su podmirenje troškova ogrjeva socijalno ugroženom stanovništvu, jednokratne novčane pomoći, troškove poštarine, troškove službenih putovanja i drugih sitnih troškova, kao što su rezervni dijelovi za parkovne kosilice", tvrdi Marijanović u razgovoru za Index.

Na izravan upit kako je moguće da se u toj općini većina poslovnih knjiga uopće ne vodi, kao i da popis imovine i obveza nikada nije obavljen, Marijanović kaže da nisu stigli jer imaju "samo jednu službenicu"!?

Radila je samo jedna službenica

"Jedna službenica obavlja sve poslove koji se odnose na planiranje i izvršavanje proračuna, izradu financijskih izvještaja, vođenje svih analitičkih evidencija kao što su evidencija uplate komunalnih doprinosa, naknade za legalizaciju, zakupa i prodaje poljoprivrednog zemljišta, komunalne i grobne naknade, najma stanova i dr. Planiranje i izvršavanje proračuna i proračunsko izvještavanje su izuzetno stručni i složeni poslovi propisani kako Zakonom o proračunu, tako i podzakonskim aktima te Zakonom o fiskalnoj odgovornosti", objašnjava Marijanović. 

Prema službenim podacima koji su objavljeni u nalazu revizije, na administrativnim poslovima u općini zaposleno je šest zaposlenika. Marijanović danas tvrdi kako će se pridržavati uputa državne revizije te srediti financijski kaos u vlastitoj općini.

Vijeće poziva institucije

"Trenutno se ažurira blagajničko poslovanje, računovodstvo proračuna i  podaci na službenim stranicama općine koji se odnose na ugovore o javnoj nabavi, registru narudžbenica te objavi proračunskih akata", nabrojio je načelnik Marijanović, no čini se da to ne zadovoljava mještane te općine.

Oporba koja sjedi u Općinskom vijeću ne miri se s nalazom revizije te su pozvali institucije da provedu sve zakonske mjere u raskrinkavanju nepravilnosti navedenih u revizijskom izvješću. Najavili su i sazivanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća, a načelnika pozivaju i na "moralnu i političku odgovornost". Na čelu Općinskog vijeća je kandidat Nezavisne liste mladih, Robert Kuduz, koji predstavlja oporbu načelniku Marijanoviću.
 

Pročitajte više