I hrvatska generalna konzulica u Subotici izložena prijetnjama

GENERALNA konzulica Republike Hrvatske u Subotici Jasmina Kovačević izjavila je u petak da je i ona u posljednje vrijeme dobivala prijeteće telefonske pozive kakve su u Subotici već dobili neki predstavnici vojvođanskih Hrvata.

Od posljednjih parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima je najveći broj glasova dobila Srpska radikalna stranka, dogodio se niz incidenata u kojima su stradala vjerska i nacionalna obilježja vojvođanskih Hrvata. U tim antihrvatskim incidentima dva puta je srušena bista Matije Gupca u Tavankutu pored Subotice, srušen je katolički križ u blizini Subotice, a uredništvu jedine novine na hrvatskom jeziku u Srbiji u Crnoj Gori, "Hrvatska riječ", upućene su telefonske prijetnje smrću.

Činjenica da počinitelji nisu otkriveni, kao i učestalost i težina incidenata, ostavljaju mjesta strahovanju da će se takvi incidenti i u buduće događati, rekla je generalna konzulica na današnjoj proslavi godišnjice postojanja "Hrvatske riječi". Dodala je kako incidenti upereni protiv Hrvata nanose veliku štetu i srpskom narodu.

Ona je istaknula kako o tome javno govori nakon jučerašnjeg uručivanja prosvjedne note srbijanskom veleposlaniku u Zagrebu.

Pročitajte više