IAEA I KINA POZIVAJU NA RJEŠENJE KRIZE U SJ. KOREJI

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izrazio je u subotu nadu da će se sjevernokorejska nuklearna kriza riješiti ´u roku mjesec ili dva´, prije nego ta zemlja ponovno počne u vojne svrhe proizvoditi plutonij.

´Nadam se da će u roku mjesec ili dva, prije nego Sjeverna Koreja pokrene nuklearni program, diplomacija proraditi i da ćemo biti sposobni riješiti trenutačno ozbiljnu kriznu situaciju´, rekao je Mohamed ElBaradei za CNN.

Zabrinutost zbog zaoštravanja nuklearne krize u Sjevernoj Koreji u subotu je izrazila i Kina pozivajući sve strane na mirno rješenje i dijalog.

Kina je reagirala nedugo nakon što je to od nje i Rusije zatražila Južna Koreja, koja uskoro u te dvije zemlje namjerava poslati svoje visoke predstavnike kako bi se pronašlo rješenje za krizu.

Izražavajući kinesku zabrinutost razvojem događaja na Korejskom poluotoku, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova rekao je da se Kina nada da će tenzije oko sjevernokorejskog nuklearnog programa biti zamijenjene dijalogom kako bi se očuvao mir i stabilnost na poluotoku.

Pročitajte više