IAEA tvrdi: Iran ne surađuje s nuklearnim inspektorima

IRAN ne surađuje s inspektorima za nuklearna postrojenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ne dopušta im pristup u postrojenja za obogaćivanje urana, prenosi danas britanski BBC.

Predsjednik IAEA-e Yukiya Amano je pred članovima odbora Agencije, u kojem sjede predstavnici 35 zemalja članica, rekao kako zbog nemogućnosti pristupa iranskim nuklearnim postrojenjima inspektori ne mogu potvrditi jesu li izjave vlasti u Teheranu kako Iran nuklearnu energiju koristi isključivo u mirnodopske svrhe doista istinite.

Prema izjavama novinara, ton kojim je Amano izrekao svoje tvrdnje bio je vrlo oštar, iz čega se može zaključiti kako prvi čovjek Međunarodne agencije za atomsku energiju od zapadnih zemalja neizravno traži pooštrenje sankcija prema Teheranu zbog nesuradnje s inspektorima IAEA.

Oštri ton prvog čovjeka IAEA-e zaziva nove sankcije Iranu

"Agencija može potvrditi kako je deklarirani nuklearni materijal do kojega smo mogli pristupiti doista namijenjen mirnodopskoj upotrebi, no ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako je sav nuklearni materijal deponiran u zemlji doista namijenjen u te svrhe, jer od Irana ne možemo dobiti potrebnu razinu suradnje", potvrdio je Amano.

U novinarskim izvještajima sa sastanka odbora navodi se kako je kritički ton kojim je prvi čovjek Agencije govorio o problemu suradnje s Iranom bio mnogo oštriji nego što ga je IAEA prikazivala u dosadašnjim izvještajima, posebno do kraja prošle godine, do kada je Agenciju vodio dosadašnji predsjednik Mohamed ElBaradei.
 
Svjetski mediji pak izvještavaju kako se prijedlozima za pooštrenje sankcija prema Teheranu oštro protive Rusija i Kina.

Iran i dalje ustraje na svojim tvrdnjama kako u svojim nuklearnim postrojenjima obogaćuje uran koji će biti upotrijebljen isključivo u mirnodopske svrhe, odnosno za proizvodnju električne energije, a ne za stvaranje nuklearnog oružja, te IAEA-u optužuje da radi pod pritiskom i utjecajem SAD-a.

Pročitajte više