Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei: Ne proizvodimo nuklearnu bombu

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei: Ne proizvodimo nuklearnu bombu

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

IRANSKI vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izjavio je danas da njegova zemlja ne proizvodi atomsko oružje, jer je to u neskladu s vjerskim uvjerenjima Irana, prenosi BBC.

Ali Khamenei je to izjavio samo dan nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila izvještaj u kojem tvrdi da Iran tajno radi na razvoju nuklearnih bojevih glava.

"Iran neće emocionalno reagirati na ove besmislene optužbe, jer smo u više navrata naglašavali kako naša vjera smatra da su takve bojeve glave kao oružja masovnog uništenja zapravo simboli genocida i zbog toga su nam vjerski zabranjene i neprihvatljive", istaknuo je Ali Khamenei u svojoj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog toga Iran, kako je rekao, ne vjeruje u atomsko oružje i ne proizvodi ga te svoja nuklearna postrojenja razvija isključivo u mirnodopske svrhe.

Iran zbog nesuradnje s IAEA-om na korak od novih međunarodnih sankcija

Njemačka je nakon objavljivanja IAEA-ina izvještaja naglasila kako navodi iz dokumenta "potvrđuju njihovu zabrinutost", a SAD je upozorio Teheran da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama ukoliko odbije međunarodnu inspekciju svojih nuklearnih postrojenja.

I Moskva je Teheranu uputila poruku kako je nužno kvalitetnije surađivati s IAEA-om kako bi se svijet uvjerio da Iran doista ne proizvodi oružje, već nuklearnu energiju koristi u mirnodopske svrhe.

No prema izvještaju IAEA-e, dobra volja Irana za suradnju s međunarodnim atomskim stručnjacima sve je manja, što bi, prema izvještajima pojedinih zemalja, moglo rezultirati novim sankcijama međunarodne zajednice Teheranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara