ICJ: PALESTINCI TRAŽE PREKID GRADNJE I RUŠENJE IZGRAĐENIH DIJELOVA ZIDA

Izrael mora prekinuti izgradnju sigurnosnog zida na Zapadnoj obali i srušiti one njegove dijelove koji su izgrađeni na okupiranom palestinskom teritoriju, stoji u žalbi koju su Palestinci uputili Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu.

U žalbi na 411 stranica, koja je Sudu dostavljena u siječnju, a objavljena u ponedjeljak, prvog dana rasprave, Palestinci tvrde da izgradnja zida krši međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava.

U žalbi se posebno ističe da je zid "velikim dijelom izgrađen na okupiranom palestinskom teritoriju" i da je dio "stalnih nastojanja Izraela da promijeni pravni status okupiranih teritorija, uključujući i Istočni Jeruzalem te da de facto anektira palestinski teritorij".

Izrael je odlučio ne očitovati se pred ICJ-om o liniji razdvajanja (zidu) kako ne bi "dao legitimnost tom sudskom postupku", izjavio je u ponedjeljak pravni savjetnik izraelske vlade Daniel Taub.

"Bili smo u teškoj dilemi. Postoje ljudi koji imaju mnogo toga reći tom sudu, no nismo željeli dati legitimnost postupku koji to ne zaslužuje", rekao je Taub na konferenciji za novinare.

Opća skupština UN zatražila je od Međunarodnog suda pravde pravno tumačenje legitimiteta izraelskog procesa gradnje zida, a prva rasprava održana je u ponedjeljak.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više