ICTY: Bearino izjašnjavanje o krivnji odgođeno za četvrtak

IZJAŠNJAVANJE o krivnji bosanskog Srbina Ljubiše Beare, u utorak je na zahtjev obrane odgođeno za dva dana, do četvrtka, kada će pred Haškim sudom (ICTY) dobiti treću priliku da se izjasni o krivnji za genocid i druge optužbe.

Branitelj 65-godišnjeg Beare, Gregor Guy-Smith zatražio je od suca da se zbog nedolaska odvjetnika Johna Ostojića, koji će voditi Bearinu obranu, sjednica prekine i zakaže za četvrtak.

Guy-Smith je kazao kako bi izjašnjavanje u četvrtak bilo unutar dozvoljenog roka od 30 dana, za kojim je Beara posegnuo kada se 12. listopada prvi puta pojavio pred sudom.

Uz suglasnost tužitelja sudac je novo izjašnjavanje zakazao za četvrtak.

Tužitelj Peter McCloskey na današnjem je ročištu najavio podnošenje izmijenjene optužnice protiv Beare kroz dva tjedna.

Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog stožera Vojske Republike Srpske, optužen je u šest točaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Tereti ga se kao jednog od ključnih organizatora likvidacija više od 7.800 Bošnjaka koje su snage VRS izvršile nakon zauzimanja Srebrenice u srpnju 1995.

Srbijanske vlasti izručile su ga Haagu 10. listopada, tvrdeći da se dobrovoljno predao dok Tužiteljstvo inzistira na verziji prema kojoj je uhićen nakon što je Carla del Ponte javila srbijanskom premijeru Vojislavu Koštunici gdje se Beara nalazi.

Na prvom pojavljivanju pred sudom pozvao je optužene sunarodnjake da se predaju Haagu, kao prvi optuženik koji je takvo što učinio.

Pročitajte više