ICTY: Izricanje presude Naletiliću i Martinoviću 31. ožujka

Presuda hercegovačkim Hrvatima Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli, optuženim za ratne zločine počinjene u Mostaru i njegovoj okolici 1993., bit će izrečena idućeg ponedjeljka, objavio je u utorak Haški sud.

"Izricanje presude zakazano je za ponedjeljak 31. ožujka u 14:00 sati", rekao je Jim Landale, glasnogovornik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Izricanje presude Naletiliću i Martinoviću, prvotno je bilo predviđeno za 24. ožujka ali je otkazano četiri dana ranije, slijedom zahtjeva Naletilićeva odvjetnika Krešimira Krsnika za dodatno razmatranje dokaza sadržanih u dokumentima koje je nedugo prije primio od tužitelja Kenetha Scotta.

Na raspravi o tim dokumentima, održanoj pred sudskim vijećem 20. ožujka, obrana je dokazivala da oni imaju potencijalno oslobađajući karakter za Naletilića i da ih je Tužiteljstvo namjerno zatajilo iako ih je po Pravilu 68. Suda bilo dužno predati obrani.

Tužiteljstvo je tvrdilo kako nije ocijenilo da sporni dokumenti potpadaju pod Pravilo 68. (oslobađajući materijal) te stoga nisu ranije predani obrani.

Sud je otkazao objavljivanje presude dok Raspravno vijeće ne utvrdi udovoljavaju li sporni dokumenti, koje je proglasilo tajnima, kriteriju oslobađajućih dokaza. Postojala je mogućnost da vijeće odbaci neke točke optužnice i odredi ponavljanje suđenja.

Martinovićev odvjetnik Branko Šerić iznio je pretpostavku da vijeće nije prihvatilo zahtjev obrane.

"Očito je sud odbio zahtjev obrane Naletilića smatrajući da dokumenti nemaju takav karakter da bi uvjetovali ponavljanje dijela dokaznog postupka za Naletilića, ali i za Martinovića jer je to jedinstveni postupak", rekao je u telefonskoj izjavi Šerić.

Suđenje im je započelo u rujnu 2001. godine. Martinović se u haškom pritvoru nalazi od kolovoza 1999., a Naletilić od ožujka 2000.

Tužitelji su u listopadu prošle godine za Naletilića tražili 35 godina a za Martinovića 25 godina zatvora.

Odvjetnik Šerić je izrazio očekivanje da će "Tribunal posao odraditi profesionalno i da će uzeti u obzir sve što se u tijeku postupka pojavilo."

"Činjenica je da se pojavila kolizija između svjedoka optužbe i dokumentacije koju smo prezentirali vijeću, no ne mogu prognozirati kako će se to odraziti na presudu", rekao je odvjetnik Šerić.

Marinović i Naletilić optuženi su po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Mostara i Jablanice 1993. godine. Naletilić je tada zapovijedao Kažnjeničkom bojnom HVO-a, a Martinović antiterorističkom postrojbom "Vinko Škrobo" u sastavu bojne.

Pročitajte više