ICTY: Ljubičić ogorčen na RH i Federaciju BiH zbog jamstava

BOSANSKI Hrvat optužen za ratne zločine Paško Ljubičić u četvrtak je izrazio ogorčenost prema vladama Hrvatske i Federacije BiH, jer su se oglušile na zahtjev da izdaju jamstva za njegovo privremeno puštanje iz haškog pritvora.

Ljubičić je također rekao da se njegovu obranu opstruira te da se oteže s predajom dokumenata, zbog čega je od Haškog suda (ICTY) morao tražiti izdavanje obvezujućeg naloga za potrebne dokumente.

"Obrana se obratila vladama Hrvatske i Federacije BiH sa zahtjevom za izdavanje jamstava u travnju i ponovila ga u više navrata, posljednji put 3. studenoga no vlade su se oglušile", kazao je danas na statusnoj konferenciji Ljubičićev branitelj Tomislav Jonjić. Ljubičić (43) je u pismu 3. studenoga od njega "demonstrativno zatražio da povuče zahtjeve za jamstva", kazao je Jonjić.

Obojica su kazala kako to smatraju "nastavkom višegodišnje opstrukcije Ljubičićeve obrane, prisutne i kod dostave dokumenata zbog čega su morali tražiti obvezujući nalog ICTY-a".

U tom je kontekstu spomenuo i da je "vlada RH u travnju 2002. dala jamstva za Ljubičića ali ih je u svibnju, na nečiju intervenciju povukla", pa je sud odbio zahtjev za privremenu slobodu.

U prvom je zahtjevu kao mjesto boravka na privremenoj slobodi naveden Zagreb a u drugom Mostar, pa su jamstva sada prvenstveno očekivana od Federacije BiH.

Optuženi Ljubičić, koji je bio vidno uznemiren, odluku o povlačenju zahtjeva za jamstva objasnio je svojom "revoltiranosšću".

"Ne tražim jamstva od onih koji svaki dan opstruiraju moju obranu, dokumente i drugo", rekao je.

Po riječima Jonjića, na proljeće su Ljubičića u pritvoru ICTY-a posjetile ministrice pravosuđa u vladama RH i FBiH, Vesna Škare Ožbolt i Bojana Krišto, obećavavši mu jamstva.

Pomoćnik ministrice pravosuđa RH Jakša Muljačić, zadužen za suradnju s ICTY-em, u telefonskom je razgovoru opovrgao da su Ljubičiću obećana jamstva ili da RH koči predaju dokumenata.

"Rečeno je da će njegov zahtjev razmotriti vladin Savjet za suradnju s ICTY-em. Predmet je bio na savjetu na proljeće a odluka je odgođena", kazao je.

Ljubičić se 21. studenoga 2001. predao ICTY-u, nekoliko dana nakon što je otpečaćena njegova optužnica, no prije toga je dvije godine bio bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, koje je tragalo za njim na temelju naloga za uhićenje ICTY-a i nalaza vlastite istrage.

Haška optužnica tereti ga u 15 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjeno progonom, ubojstvima i nasiljem nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini, prvenstveno zbog pokolja u Ahmićima u travnju 1993. Bio je zapovjednik Vojne policije HVO-a u Operativnoj zoni srednja Bosna.

Ljubičić je danas u sudnici rekao da "ima jednu jedinu crnu mrlju a to je 16. travanj 1993.", ne spominjući izrijekom Ahmiće.

"Ta moja crna mrlja nije tolika koliki je neki ovdje hoće prikazati, a ja ću je pokušati staviti u okvire koji odgovaraju mojoj stvarnoj ulozi", kazao je Ljubičić u neuobičajenom istupu za okrivljenika koji je ranije odbacio sve optužbe.

Muljačić je potvrdio je da je Hrvatska primila obvezujući nalog za predaju dokumenata Ljubičićevoj obrani i precizirao da je do sada pronađeno i predano "73 posto dokumenata", a ostale se traži.

Navode odvjetnika o davanju i povlačenju jamstava RH 2002. godine Muljačić nije ni potvrdio ni opovrgao, navodeći da nikada nisu dana pisana jamstva ali se moglo raditi o najavi ili usmenim jamstvima.

U to je vrijeme Muljačić bio veleposlanik RH u Nizozemskoj.

Sudac Amin el Mahdi obećao je na kraju "zalaganje da suđenje počne što je prije moguće", jer je Ljubičić već tri godine u pritvoru.

Pročitajte više