ICTY: Miloševićev svjedok o stoljetnom snu Srba o državi

SJEDINJENE DRŽAVE i zapadne zemlje u 1991. uništile stoljetni san Srba o životu u istoj državi, koji je dijelom bio ostvaren u Jugoslaviji, rekao je u utorak Vladislav Jovanović, svjedok obrane na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom.

"Srbi su oduvijek željeli živjeti u istoj državi i taj njihov stoljetni san, djelomično ostvaren u državi Jugoslaviji, zapadne sile na čelu sa Sjedinjenim Državama su godine 1991. raznijele u prah i pepeo", rekao je Jovanović tijekom protuispitivanja tužitelja Geoffreya Nicea.

Jovanović, 90-ih šef diplomacije SR Jugoslavije i potom njezin veleposlanik pri UN-u u New Yorku, optužio je SAD i Zapad da su razbijanjem Jugoslavije počinile zločin protiv čovječnosti.

Tužitelj Nice je u utorak dokazivao da su ratni ciljevi srpskog vodstva na čelu s Miloševićem, bili etničko razgraničenje i stvaranje jedinstvene srpske države odnosno Velike Srbije, dok je Jovanović tvrdio da je cilj bio "očuvati Jugoslaviju".

Svjedok je potvrdio navode tužitelja da su vlasti u Beogradu upućivale pomoć pobunjenim Srbima u Hrvatskoj i BiH, ogradivši se da ne zna o kakvoj se pomoći radilo. Nice ga je podsjetio kako je sam optuženi, u podnesku sudu u Beogradu nakon uhićenja, potvrdio da je pružana i vojna pomoć, s čime je Jovanović bio iznenađen.

Tužitelj je postavio i pitanje napada JNA na Dubrovnik 1991., na što je svjedok odgovorio da nije znao za njega do mirovne konferencije u Haagu a kasnije ga je osuđivao. Nice je Jovanovićeve tvrdnje o neupućenosti u tadašnja zbivanja nazvao smiješnima.

Po istom predlošku odvijala se i rasprava između Nicea i Jovanovića o Srebrenici, pri čemu je svjedok tvrdio kako se u Beogradu 11. i 12. srpnja 1995., nakon što su snage bosanskih Srba zauzele grad, nije znalo da su u tijeku likvidacije tisuća zarobljenih Bošnjaka.

Milošević je u dodatnom ispitivanju ponovo izvlačio dokaze, uključujući i svoj intervju tjedniku Time iz 1994., pokazujući kako se on zalagao samo za "očuvanje Jugoslavije". "To je bila kvintesencija naše politike", potvrdio je svjedok.

Iako je predsjedavajući sudac Patrick Robinson na kraju sjednice zaključio Jovanovićevo četvorodnevno svjedočenje, ono će se na inzistiranje optuženog nastaviti i sutra prijepodne, nakon čega će Milošević izvesti novog svjedoka obrane.

Pročitajte više