ICTY nastavlja proces za Srebrenicu: Gvero bio Mladićeva desna ruka

U NASTAVKU suđenja sedmorici generala i časnika Vojske bosanskih Srba optuženih za zločine u Srebrenici iz 1995., tužiteljstvo Haškog suda je u utorak Milana Gveru optužilo da je bio "desna ruka" još uvijek odbjeglog Ratka Mladića, najodgovornijeg za pokolj 8.000 muslimana.

Umirovljeni general vojske bosanskih Srba Milan "Gvero bio je oči i uši (Ratka) Mladića u Srebrenici. ... Bio je generalov čovjek za sve", kazao je u utorak Peter McCloskey predstavljajući optužnicu.

Tužitelj je predstavio prisluškivani razgovor između Mladića, bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba i Milana Gvere, koji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti jer je spriječio dostavu pomoći u enkalvu.

Mladićev bliski suradnik i neslužbeni glasnogovornik, Gvero je navodno bio umiješan i u etničko čišćenje muslimanske enklave Žepe, a Međunarodnom kazenom sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) dobrovoljno se predao.

Sudski proces protiv sedmorice optuženih generala i časnika vojske Republike Srpske nastavljen je u ponedjeljak u Den Haagu uvodnom riječju glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i izvođenjem dokaza tužiteljstva koje je izrazilo žaljenje što srbijanske vlasti nisu učinile potrebno kako bi mozak cijele operacije, Mladića, uhitile i dovele pred sud.

U sudnici su u tom, dosad najvećem zajedničkom procesu na Haškom sudu, generali Ljubiša Beara (67), Vinko Pandurević (47), Radivoje Miletić (58) i Milan Gvero (68), te obavještajni časnici Vujadin Popović (49), Drago Nikolić (48) i zapovjednik specijalaca MUP-a Ljubomir Borovčanin (46).

Masovna likvidacija više od 8.000 dječaka i muškaraca od 12. do 17. srpnja 1995., iz enklave Srebrenica gdje su se u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini sklonile brojne izbjeglice, najteži je ratni zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Do danas je otkriveno oko 60 grobnica i ekshumirani su ostaci 6.000 žrtava.

Pročitajte više