ICTY: ODGOĐENO IZJAŠNJAVANJE O KRIVNJI MILANA BABIĆA

Ponovno pojavljivanje pred Haškim sudom (ICTY) Milana Babića, bivšeg čelnika pobunjenih Srba u Hrvatskoj, koji se u srijedu trebao izjasniti o krivnji za ratne zločine odgođeno je bez službenog objašnjenja suda.

Babićevo pojavljivanje pred sucima zakazano za rano poslijepodne, povučeno je s dnevnog rasporeda rada u haškim sudnicama, a informaciju o razlozima odgode u sudu nije bilo moguće dobiti.

Nakon što se na prvom pojavljivanju pred sudom 26. studenoga 2003. Babić odbio izjasniti o krivnji, predsjedavajući vijeća sudac Liu Daqun odredio je rok za izjašnjavanje do 15. siječnja. Po isteku tog roka zakazao je novo pojavljivanje za 21. siječnja.

Babićev branitelj Peter Michael Mueller nagovijestio je u studenom 2003. mogućnost da se njegov klijent nagodi s tužiteljstvom i prizna krivnju.

U tužiteljstvu u utorak nisu željeli komentirati pretpostavku o povezanosti odgoda u "predmetu Babić" s nastojanjima da se s njim postigne sporazum o priznanju krivnje.

Prema optužnici podignutoj 6. studenoga 2003., Babić (48) je optužen u jednoj točki za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti te u četiri točke za ubojstva, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela, vjerskih i drugih civilnih objekata kao kršenje ratnog prava i običaja.

Od 1991. do 1995. bio je i predsjednik i premijer kninske paradržave pa ga optužnica navodi kao jednog od sudionika "združenog zločinačkog pothvata" čiji je cilj bilo "prisilno i trajno uklanjanje većeg dijela hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s približno jedne trećine teritorija Republike Hrvatske, kako bi on postao dio nove države pod srpskom dominacijom".

Babić je prošle godine u Haagu svjedočio protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, teško ga optuživši da je izazvao rat u Hrvatskoj te da je nadzirao i naoružavao srpske snage.

(Hina) dh sd

Pročitajte više