ICTY: Pavković se u četvrtak izjašnjava o krivnji

Umirovljeni srpski general Nebojša Pavković u četvrtak će prvi puta stupiti pred Haški sud (ICTY) kako bi se izjasnio o krivnji prema optužnici koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu 1999., priopćio je u utorak ICTY.

Prvo pojavljivanje Pavkovića zakazano je za četvrtak poslijepodne pred britanskim sucem Iainom Bonomyem, navodi sud.

Pavković (59) je u ponedjeljak prebačen u pritvor ICTY-a nakon dolaska iz Beograda u Den Haag i dobrovoljne predaje, do koje je došlo više od godinu i pol nakon podizanja optužnice.

Optužen je u rujnu 2003. zajedno s generalom VJ Vladimirom Lazarevićem i policijskim generalima Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem, koji su od siječnja do lipnja 1999. zapovijedali srpskom vojno-policijskom operacijom na Kosovu.

Tereti ih se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u pet točaka za progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje stanovništva kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Optužnicom im se stavljaju na teret likvidacije stotina albanskih civila, silovanja, uništavanja sela i vjerskih objekata, te progon i deportacija više od 800 tisuća Albanaca s Kosova.

Pavković je 14. optuženik iz Srbije ili Republike Srpske koji se dobrovoljno predao Haškom sudu (ICTY) u posljednjih šest mjeseci u sklopu programa srbijanske vlade kojim se optuženicima nudi pravna i financijska pomoć te zbrinjavanje njihovih obitelji u zamjenu za odlazak u Den Haag.

U bijegu je još ukupno deset haških optuženika, među kojima je devet Srba i jedan Hrvat.

ICTY od Beograda i Banja Luke traži izručenje Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića, Vlastimira Đorđevića, Zdravka Tolimira, Stojana Župljanina, Dragana Zelenovića te Milana i Sredoja Lukića, a od Zagreba Ante Gotovine.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više