ICTY potvrdio da beograd vodi istragu o ratnom zločinu na Ovčari

GLASNOGOVORNICA haškog Tužiteljstva Florence Hartman potvrdila je u utorak da su vlasti u Beogradu ´obavijestile Tužiteljstvo da vode predmet´ vezan uz istragu ratnog zločina na Ovčari.

Ministar unutarnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović izjavio je ranije da je istraga koja se vodi ukazala na ´prave počinitelje´ koji su uhićeni te kako očekuje da će biti procesuirani u Srbiji. ´Kontaktirali su nas kako bi nas obavijestili da vode taj predmet´, kazala je glasnogovornica Tužiteljstva dodajući kako ´ne postoji obveza da Haški sud formalno odobri preuzimanje predmeta´. ´Domaći sudovi su komplementarni Haškom sudu, koji ima primat u suđenjima za ratne zločine ali i ograničen mandat i ne može suditi svim izvršiteljima zločina´, rekla je Hartman.

Haški sud, po njezinim riječima, sudi ´naredbodavcima´ koji su najodgovorniji za zločine i vodi četiri predmeta vezana uz Ovčaru, pa je dobro da Srbija pokrene druge predmete protiv osoba na nižim razinama. Hartman je naglasila kako je vlastima u Beogradu ´jasno rečeno da moraju izručiti Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića´, koji su zajedno s haškim pritvorenikom Milom Mrkšićem članovi tzv. vukovarske trojke, oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari u kojem je pobijeno 200 zarobljenika iz bolnice u Vukovaru.

´Oni su optuženi na temelju dokaza, optužnica je potvrđena od strane suca i jedino se u sudnici ICTY-a ta optužnica može osporavati´, rekla je Hartman. Srbijanski ministar Mihajlović izjavio je kako bi novi dokazi mogli pridonijeti da Šljivančanin izađe pred Haški sud i, uz pomoć vlade Srbije, dokaže svoju nevinost.

Za Šljivančaninom i Radićem Interpol je raspisao tjeralicu još 1995., a 1998. njihovo izručenje rezolucijom je zatražio UN. Iz srbijanskih se izvora navodi da se uhićena skupina osumnjičenih za likvidaciju zarobljenika na Ovčari povezuje s paravojnim formacijama koje su tijekom rata djelovale na području Vukovara. Glasnogovornica Tužiteljstva je kazala kako su imena nekih od njih spominjali svjedoci na suđenju Slobodanu Miloševiću. Tako je umirovljeni general KOS-a Aleksandar Vasiljević svjedočio da su po njegovim saznanjima civile na Ovčari stijeljeli vukovarski teritorijalci iz jedinice ´Leva supoderica´, pod zapovjedništvom Miodraga Lančužanina Kamenog.

 Novinar Jovan Dulović, svjedočio je da je u likvidaciji civila na Ovčari sudjelovla jednica lokalne TO pod zapovjedništvom Stanka Vujanovića. Na Ovčari je ekshumacijom pronađeno 200 tijela, a broj ubijenih procijenjen je na 260.

Pročitajte više