ICTY privremeno pustio šestoricu bosanskih Hrvata

SUDSKO vijeće Haškog suda u predmetu "Prlić i drugi" donijelo je odluku o privremenom puštanju na slobodu Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, objavljeno je u ponedjeljak u priopćenju Suda.

Prema priopćenju, sudsko vijeće donijelo je 30. srpnja odluku o privremenom puštanju na slobodu Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića "pod određenim uvjetima koji će biti objašnjeni u odluci sudskog vijeća koja će biti objavljena kasnije".

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić ostat će u pritvoru Haškog suda dok se ne obave potrebne pripreme za njihov odlazak iz Haaga, stoji u priopćenju.

Šestoricu Hrvata iz BiH optužnica po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u 26 točaka tereti za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja, počinjene progonom više desetaka tisuća Bošnjaka i drugih nehrvata, ubojstvima, silovanjima, deportacijama, zatočenjem civila, nečovječnim i okrutnim postupanjima, uništavanjem imovine, razaranjem, uništavanjem vjerskih i obrazovnih objekata, pljačkom te protupravnim napadima i teroriziranjem civila.

Tužiteljstvo ih tereti da su od studenoga 1991. do travnja 1994. bili sudionici "udruženog zločinačkog pothvata političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata s onih dijelova teritorija BiH za koje se tvrdilo da pripadaju Hrvatskoj zajednici (kasnije Republici ) Herceg-Bosni (HR HB)", kako bi ta područja kao dio "Velike Hrvatske" postala dijelom RH ili s njom blisko povezana.

Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić dobrovoljno su se 5. travnja ove godine predali Haškom sudu.


Pročitajte više