ICTY smanjio kaznu zapovjedniku srbijanskog logora u Bosni

ŽALBENO vijeće Haškog suda (ICTY) smanjilo je u petak kaznu bosankom Srbinu Draganu Nikoliću, optuženom za zlostavljanje muslimanskih zatvorenika, s 23 na 20 godina zatvora, navodi se u priopćenju ICTY-a.

Žalbeno vijeće je usvojilo jedan od prigovora Nikolićeve žalbe na prvostupanjsku presudu, a odbacilo preostalih šest.

Nikolić (46), zvan "Jenki", prva je osoba protiv koje je ICTY podigao optužnicu još 4. studenoga 1994. Uhitio ga je SFOR u BiH u travnju 2000. kada je i prebačen u Haag.

Kao zapovjednik logora Sušica kod Vlasenice, koji su srpske snage osnovale u lipnju 1992., prvotno je optužen po 80 točaka za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja, zbog zločina prema zatočenicima.

Početkom rujna 2003. godine, pred sam početak suđenja, priznao je krivnju u sporazumu s Tužiteljstvom prema četiri točke treće izmijenjene optužnice koja ga je teretila za ubojstva, pomaganje i podržavanje silovanja i mučenje kao zločine protiv čovječnosti.

U obraćanju raspravnom vijeću Nikolić je izrazio kajanje i prihvatio odgovornost za zločine koje je počinio.

Kroz logor Sušica prošlo je oko 8.000 Bošnjaka civila i drugih nesrba iz Vlasenice. U krajnje nehumanim uvjetima bili su zatočeni muškarci, žene i djeca, pa čak i cijele obitelji. Mnoge su zatočenice bile seksualno zlostavljane i silovane.

Dragan Nikolić je priznao odgovornost za ubojstvo devet zatočenih osoba, mučenje pet zatočenih i omogućavanje silovanja zatočenica.

Prema presudi Žalbenog vijeća, kazna od 20 godina zatvora počinje teći od danas, a u nju će se računati vrijeme provedeno u pritvoru od travnja 2000. godine.

Pročitajte više