ICTY: Sud će izreći kaznu Jokiću početkom slijedeće godine

HAŠKO tužiteljstvo u četvrtak je zatražilo kaznu zatvora do deset godina za umirovljenog admirala Jugoslavenske ratne mornarice (JRM) Miodraga Jokića za napad na Dubrovnik, a njegova obrana zatražila je da se Jokiću, koji je priznao krivnju, ne izrekne kazna veća od dvije godine.

Predsjednik sudskog vijeća Alphonse Orie na kraju jednodnevne rasprave kazao je kako će vijeće donijeti odluku o visini kazne sljedeće godine.

Na raspravi o visini kazne tužiteljstvo je kazalo kako su nezakoniti napad na Dubrovnik, počinjen 6. prosinca 1991., izvele snage koje su bile u Jokićevoj zoni odgovornosti. Admiral Jokić nije učinio ništa da ga zaustavi, unatoč tome što je, kako je sam priznao, znao da je Stari grad Dubrovnik pod zaštitom UN-a kao svjetska kulturna baština.

Iako je Jokić zatražio provođenje istrage, nisu učinjeni dostatni koraci da se kazne odgovorni, kazala je tužiteljica Susan Sommers.

Obrana je pak pozvala sudsko vijeće da uvaži kao olakotne okolnosti što se Jokić iskreno pokajao, priznao krivnju te što je i neposredno nakon napada ponudio ispriku i žaljenje hrvatskoj strani.

Admiral Jokić je, obraćajući se sudskom vijeću, kazao kako je priznao krivnju za zločine zato što je smatrao da "netko treba otvoriti proces prihvaćanja krivnje, te isprike žrtvama i ljudskog pomirenja".

Jokić je u kolovozu ove godine, na temelju nagodbe s tužiteljstvom, priznao krivnju za ratne zločine počinjene tijekom napada JNA na Dubrovnik. Tužiteljica Susan Sommers je njegovu suradnju nakon što je priznao krivnju ocijenila "apsolutnom i potpunom".

U napadu JNA na Dubrovnik 6. prosinca 1991. poginule su dvije osobe, tri su ranjene, šest spomenika kulture je uništeno, a veliki broj objekata svjetske kulturne baštine je oštećeno.

Jokić je priznao krivnju po svih šest točaka druge izmijenjene optužnice koja ga tereti za ubojstva, okrutno postupanje, napad na civile, neopravdano uništavanje objekata, nezakonite napade na civile i uništavanje kulturnih, povijesnih i vjerskih objekata, kao kršenje ratnog prava i običaja.

U vrijeme napada na Dubrovnik Jokić, tada viceadmiral, bio je zapovjednik 9. Pomorskog sektora JRM sa sjedištem u Boki Kotorskoj.

Jokić se ICTY-u dobrovoljno predao 12. studenoga 2001. U veljači 2002. pušten je na slobodu do početka suđenja. Admiral Jokić je zbog napada na Dubrovnik optužen zajedno s bivšim generalom JNA Pavlom Strugarom, admiralom Milanom Zecom i kapetanom Vladimirom Kovačevićem.

Strugaru bi suđenje trebalo započeti 9. prosinca ove godine, Kovačeviću je postupak izdvojen jer je zbog psihičkih problema do sada odgađano njegovo izjašnjavanje o krivnji, a protiv Zeca je optužnica povučena 2002. godine.

Pročitajte više